Ενεργή παραμένει η συζήτηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed, όπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις του Νίκου Δένδια στον ΣΚΑΪ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον αγωγό της «Βόρειας Κατεύθυνσης» που ονειρεύεται να κατασκευάσει ο Ερντογάν για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία.
Διαβάστε: Ο Παπαϊωάννου (ΥΠΕΞ) «τορπίλισε» τον αγωγό Ερντογάν: Για να υπάρξει αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας πρέπει να λυθεί το Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης με τις νέες τιμές του αερίου και τις νέες ανάγκες.
Ως οικονομικό εγχείρημα έχει να κάνει με την οικονομική του βιωσιμότητα, με τις τιμές του φυσικού αερίου και με το κόστος, εξήγησε.
Ως προς τη στάση των ΗΠΑ, είπε πως προ της κρίσης, το σχόλιο ενός Αμερικανού επισήμου είχε να κάνει με τον αγωγό, όχι με την όδευση και συμπλήρωσε:
Στο ίδιο έγγραφο, για το καλώδιο ήταν απολύτως θετικός.
Το γεωπολιτικό επιχείρημα αφορά την όδευση. Το κόστος είναι το οικονομικό επιχείρημα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό της «Βόρειας Κατεύθυνσης» που επιδιώκει η Τουρκία στη θέση του EastMed, ο Νίκος Δένδιας απάντησε:
Ο τουρκικός αγωγός της «Βόρειας Κατεύθυνησης»
«Δεν είναι πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν επαγγέλλεται κάτι τέτοιο.
»Περισσότερο ως ευχολόγιο προς την ισραηλινή πλευρά και λιγότερο ως έργο το οποίο είναι έτοιμο να πραγματοποιηθεί.
»Έχει αυτό το έργο. Εμένα ως υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν μου επιτρέπεται να σχολιάσω θέματα άλλων χωρών, μεταξύ τους. Ισραήλ Τουρκίας.
»Αλλά ως παρατηρητής, όχι ως υπουργός Εξωτερικών, θα είχα ένα μικρό ερώτημα να θέσω: Ο αγωγός αυτός, για να πάει από το Ισραήλ στην Τουρκία, έχει δύο πιθανές οδεύσεις.
»Η μία είναι η Συρία, με την οποία το Ισραήλ έχει τις σχέσεις που έχει άρα μάλλον αποκλείεται, η άλλη είναι η Κύπρος που εάν ενθυμούμαι η Τουρκία αρνείται τη νομική ύπαρξή της. Άρα υπάρχει ένα θεματάκι», κατέληξε χαμογελώντας σκωπτικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.