Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Δεν έχω ψευδαισθήσεις» για την Τουρκία

Νίκος Δένδιας: «Δεν έχω ψευδαισθήσεις» για την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι το τουρκικό αναθεωρητικό αφήγημα ως συνολική παρουσίαση θέσεως, υπέστη ένα βαρύ πλήγμα. Ο αναθεωρητισμός διεθνώς εις βάρος των συνθηκών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών υπέστη ένα βαρύτατο πλήγμα, και η Τουρκία αυτό το έχει κατανοήσει πάρα πολύ καλά, συμπλήρωσε.

Εξίσου, διαπίστωσε ότι στη ρητορική των στελεχών της Τουρκίας είναι προφανές ότι υπάρχει αλλαγή τόνου και αλλαγή στόχευσης.

«Διότι η Τουρκία ήταν μια χώρα που κατεξοχήν μετήρχετο τον αναθεωρητισμό, είτε στη Συρία, είτε στο Ιράκ, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε διά της επέμβασης στη Λιβύη.

»Και ξαφνικά όλο αυτό το αφήγημα εμφανίζεται ηθικά ανομιμοποίητο παγκοσμίως.

»Και έχω την υπόνοια ότι η Τουρκία προσέβλεπε ίσως και σε επίπεδο Προέδρων, ο Πρόεδρος Ερντογάν προς τον Πρόεδρο Πούτιν, με έναν κρυφό θαυμασμό προς τον Πρόεδρο Πούτιν, ως τον ισχυρό που επιβάλλει τη θέλησή του.

»Η ακύρωση αυτής της πολιτικής στην Ουκρανία, διότι ό,τι και να συμβεί, αυτή η πολιτική ισχύος έχει ακυρωθεί στην Ουκρανία.

»Ό,τι και να συμβεί, η Τουρκία έχει δει το αναθεωρητικό αφήγημα να αποτυγχάνει».

Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι θα προσπαθήσει η Τουρκία να μεταβάλλει τον τρόπο που παρουσιάζει τις θέσεις της -όχι τις θέσεις της στην ουσία-, ώστε να μην βρεθεί αντίθετη σε αυτό το διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να ανασχέσει τον λεκτικό αναθεωρητισμό της και εν τη πράξει να ακυρώσει τον οποιοδήποτε πραγματικό αναθεωρητισμό στο ορατό μέλλον. Δεν σηκώνει επεμβάσεις η διεθνής κοινότητα, υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι θα αλλάξει η Τουρκία, απάντησε πως δεν έχει ψευδαισθήσεις.

«Δεν περιμένω ότι αύριο, μεθαύριο, παρα-μεθαύριο η Τουρκία θα αλλάξει ριζικά. Όχι» ανέφερε και σημείωσε πως προσδιόρισε το όριο της ελπίδας του: η λεκτική βελτίωση και μέσα στο ίδιο το σύστημα της Τουρκίας, ο περιορισμός των αναθεωρητικών φιλοδοξιών της.

Συνέχισε πως «αν τώρα σιγά σιγά μπορέσει και μεταβληθεί το DNA της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς μια φιλοευρωπαϊκότερη και δημοκρατικότερη προσέγγιση και σε μια εγκάρδια προσέγγιση με την Ελλάδα, η οποία θα είχε λαμπρά αποτελέσματα και γι’ αυτούς και για μας, αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί.

Όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει αύριο-μεθαύριο».

Προσέθεσε πως το συμφέρον της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας είναι σε μια πορεία σύγκλισης προς την ΕΕ, τον πολύ μεγάλο οικονομικό γείτονά της.

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών:

Σχετικά άρθρα