Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας θα συνοδεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη – Παράσημα στους Έλληνες διπλωμάτες στην Ουκρανία

Ο Δένδιας θα συνοδεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη – Παράσημα στους Έλληνες διπλωμάτες στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Δημήτρης Δόχτσης, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Ελληνική Πρεσβεία Βουκουρέστι, Ελληνική Πρεσβεία Κίεβο, Ελληνικό Προξενείο Μαριούπολης, Ελληνικό Προξενείο Οδησσού, Μανώλης Ανδρουλάκης, Μαριούπολη, Νίκος Δένδιας, Ουκρανία, Σοφία Γραμματά, Υπουργείο Εξωτερικών, Φραγκίσκος Κωστελλένος,

Την αποστολή στη Μαριούπολη ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία προτίθεται να συνοδεύσει ο ίδιος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή στην Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ακόμη την παρασημοφόρηση του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου και του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

«Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω την παρασημοφόρησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω» είπε ο υπουργός.

«Ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη.

»Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

»Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε.

Γι’ αυτό, όπως ανακοίνωσε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού και υποδοχής στο Βουκουρέστι, όπου επικεφαλής θα είναι ο κ. Κωστελλένος και θα συμμετάσχουν η πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, ο κ. Δόχτσης και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναχωρήσει σύντομα.

Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός τόνισε με τη χθεσινή του παρέμβαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον ύπατο εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, από τον οποίο ζήτησε να κάνει και έκανε δημόσιες δηλώσεις για τη Μαριούπολη.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή.

»Σε μια περιοχή που το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως «πρώτο βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

»Και από εκεί και πέρα, ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της και η ομογένειά μας να διευκολυνθεί να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον πατέρα του, στρατηγό εν αποστρατεία Γιώργο Ανδρουλάκη, μετέφερε τα πιο θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του ιδίου για τον τρόπο που επιτέλεσε τα καθήκοντά του.

«Είναι ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

»Τίμησε την Ελλάδα, το υπουργείο, το διπλωματικό σώμα και του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια» ανέφερε.

Ακόμη, όπως είπε, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον κ. Κωστελένο και τον κ. Δόχτση, που συνολικά έφεραν σε πέρας έξι επιχειρήσεις εκκένωσης με το όνομα «Νόστος» Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία, καθώς και στο γενικό γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη και στην ομάδα του υπό τον κ. Καφόπουλο για το συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης και στην κ. Γραμματά.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς που βοήθησαν στην επιχείρηση, τον ΟΑΣΕ, τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τη μολδαβική πλευρά.

Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «μας έκανε περήφανους με τη συμπεριφορά του και με την ψυχραιμία του όλο αυτό το διάστημα», ενώ υπογράμμισε πως ο Έλληνας πρόξενος έμεινε εθελοντικά εκεί.

«Η αρχική άποψη που διατύπωσα ήταν να φύγει μαζί με τον κ. Κωστελένο. Αντιθέτως, ο Μανώλης και ο κ. Κωστελένος συμφώνησαν ο Μανώλης να μείνει και ο κ. Κωστελένος να επιστρέψει για να πάρουν και άλλους».

Αναφερόμενος στην απόφαση για παρασημοφόρησή του, σημείωσε πως «δεν είναι σύνηθες να βάζουν τη ζωή τους μετά την υποχρέωσή τους και είναι καλό να διαχέεται ως παράδειγμα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Μ. Ανδρουλάκης: Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε
Την ευγνωμοσύνη του για ό,τι έκανε το υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο και τους ανθρώπους που ήταν στη Μαριούπολη αυτές τις ημέρες εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πριν από 13 χρόνια, εκεί που στέκεται ο πατέρας μου, έδωσα τον όρκο του Έλληνα διπλωμάτη, τον οποίο προσπάθησα να τηρήσω και να τιμήσω» σημείωσε.

«Ζήτησα να αγαπήσετε και να στηρίξετε το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί οι άνθρωποί του, αθόρυβα, αλλά πάρα πολύ ουσιαστικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας.

»Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αν σπάσει αυτή η γραμμή της διπλωματίας και του διαλόγου, όπως γίνεται πολύ συχνά στην ιστορία δυστυχώς, βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα» υπογράμμισε.

«Γι’ αυτό θα θέλαμε όλη σας τη στήριξη και λίγο περισσότερα μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα».

«Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, θα είναι δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Με επαγγελματισμό, με θάρρος και με τη στήριξη όλων σας» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη:

«Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να συναντήσω τον Μανώλη Ανδρουλάκη και τον πατέρα του, Στρατηγό εν αποστρατεία, κ. Γιώργο Ανδρουλάκη.

»Και να δώσω στον Μανώλη τα πιο θερμά συγχαρητήρια, της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και εμού, για τον τρόπο που επετέλεσε τα καθήκοντά του.

»Είναι, όπως ξέρετε, ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο τελευταίος διπλωμάτης, που έφυγε από τη Μαριούπολη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

»Τίμησε την Ελλάδα, τίμησε το Υπουργείο του και το Διπλωματικό Σώμα, και κατά τούτο του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

»Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, και στον Γενικό Πρόξενό μας στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση.

»Συνολικά έφεραν εις πέρας 6 επιχειρήσεις εκκένωσης, με το όνομα “Νόστος”, Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία.

»Θα ήθελα επίσης να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και στην ομάδα υπό τον κ. Καφόπουλο για τον συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης, καθώς επίσης και στην Πρέσβη μας στο Βουκουρέστι, Σοφία Γραμματά.

»Οφείλω να ευχαριστήσω, επίσης, και τους Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι μας βοήθησαν, τον ΟΑΣΕ και τη Γενική Γραμματέα Helga Maria Schmid, τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και τον Πρόεδρο Peter Maurer.

»Όπως επίσης, θα πρέπει να απευθύνω ευχαριστίες και στην Μολδαβική πλευρά.

»Είχα χθες την ευκαιρία να διατυπώσω αυτές τις ευχαριστίες ευθέως στον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Nicu Popescu, τον οποίο συνάντησα στις Βρυξέλλες.

»Δυστυχώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

»Η προτεραιότητά μας, η προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι η προστασία της ομογένειας μας αλλά και του άμαχου πληθυσμού.

»Για το λόγο αυτό, έχω πάρει δύο αποφάσεις.

»Η πρώτη είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού και υποδοχής στο Βουκουρέστι.

»Επικεφαλής θα είναι ο Πρέσβης, κ. Κωστελλένος, και θα συμμετάσχουν η Πρέσβης μας στο Βουκουρέστι κα Γραμματά, ο κ. Δόχτσης και ο κ. Ανδρουλάκης, o οποίος θα αναχωρήσει σύντομα.

»Επίσης, ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη.

»Τη βοήθεια αυτή, προτίθεμαι να συνοδεύσω αυτοπροσώπως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κ. Maurer με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή.

»Άλλωστε, την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός τόνισα με τη χθεσινή μου παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μου με τον ΥΕ/ΑΕ κ. Borrell από τον οποίο ζήτησα να κάνει, και έκανε, δημόσιες δηλώσεις για τη Μαριούπολη.

»Όπως σαφώς είπε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή.

»Σε μια περιοχή όπου το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες.

»Πρώτο μας βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

»Και από εκεί και πέρα, ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να επανέλθει η πόλη στην πρότερη κατάστασή της και να διευκολυνθεί η ομογένεια μας να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Σχετικά άρθρα