Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Ουκρανία

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Ελληνική Ομογένεια, Κυπριακό Ζήτημα, Μαριούπολη, Νίκος Δένδιας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Ουκρανία ενημέρωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη συνάντησή τους την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

«Είχαμε μία μακρά συνομιλία. Καταρχήν, συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τεράστιες δυσκολίες, τους απίστευτους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην περιοχή αυτή.

»Τον παρακάλεσα δε, για τις καλές του υπηρεσίες, για τη διασφάλιση κατά το δυνατόν της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων αυτών», είπε ο Νίκος Δένδιας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης.

«Από κει και πέρα», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, «συζητήσαμε για το Κυπριακό, για τις σχέσεις με την Τουρκία, για τη Λιβύη, και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες, επαναλαμβάνω τρεις.

»Καταρχήν, όπως ήδη ξέρετε, την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την υποψηφιότητά μας για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035, αλλά και την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσουμε αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30.

»Η Ελλάδα πιστεύει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και θέλει να μετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην εφαρμογή αυτών των αρχών, που ο Καταστατικός Χάρτης περιλαμβάνει, δηλαδή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Και κάτι τελευταίο: αμέσως μετά την έξοδό μου από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα είχα την ευκαιρία να μιλήσω και να καλωσορίσω τον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, τον κ. Μανώλη Ανδρουλάκη.

»Να τον ευχαριστήσω θερμά για τις υπηρεσίες του, για τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον εαυτό του στην προσπάθεια να προστατεύσει την ελληνική ομογένεια.

»Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα, αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν».

Σχετικά άρθρα