Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χουλουσί Ακάρ: Ο Παναγιωτόπουλος θετικός σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Χουλουσί Ακάρ: Ο Παναγιωτόπουλος θετικός σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας κοινής εκμετάλλευσης (συνεκμετάλλευσης) «των πλούτων του Αιγαίου» με την Ελλάδα, μετά από συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά, με ειλικρίνεια και διαφάνεια», είπε στους δημοσιογράφους μετά την Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου.

»Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη.

»Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό», είπε ο Ακάρ.

«Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια.

»Αναμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

»Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας».

Το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν σε έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας, με βάση το κράτος του διεθνούς δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι περίμεναν την ελληνική αποστολή στην Άγκυρα για τη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Είμαστε εποικοδομητικοί απέναντι στην Ελλάδα, είμαστε θετικοί».

Πηγή Καθημερινή

Ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» μεταδίδει:

Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση «των πλούτων του Αιγαίου».

«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα.

»Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν.

»Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου.

»Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι.

»Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», ανέφερε ο κ. Ακάρ, μιλώντας, μάλιστα για «θετική ανταπόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου.

«Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας.

»Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Άμυνας, χθες, στον απόηχο της συνάντησης των δύο υπουργών, σημείωνε ότι υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας.

Η Αθήνα απαντά με «κυβερνητικές πηγές»

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θετικής απόκρισης από την ελληνική πλευρά και υπογραμμίζουν πως η μόνη συζήτηση που έχει πραγματοποιηθεί αφορά το πεδίο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αφορά την εξέλιξη μιας παγιωμένης διαδικασίας μεταξύ των τεχνικών επιτροπών στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί φορείς, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά άρθρα