Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αδαμοπούλου για ΜέΡΑ25: «Έχω υποστεί σεξιστικές συμπεριφορές»

Αδαμοπούλου για ΜέΡΑ25: «Έχω υποστεί σεξιστικές συμπεριφορές»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγγελική Αδαμοπούλου, Βουλή των Ελλήνων, Γιάνης Βαρουφάκης, ΜέΡΑ25 | DiEM25 Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025,

«Έχω υποστεί σεξιστικές συμπεριφορές, δεν θέλω να πω περαιτέρω λεπτομέρειες, δεν μου αρέσει η “λογική της κλειδαρότρυπας”.

»Υπήρχε ένα εργασιακό bulling από κάποια άτομα της ηγετικής ομάδας και ένας “πόλεμος” επικοινωνιακός από κάποια άτομα και είχε ένα σεξιστικό πρόσημο.

»Δεν έχω καμία διάθεση να ακολουθήσω έναν κατήφορο σε σχέση με το ΜέΡΑ25, ό,τι είχα να πω το είπα, από εκεί και πέρα αν δω ότι οξύνεται αυτή η λασπολογία εις βάρος μου, δεν ξέρω τι θα κάνω.

»Αν προκληθώ, θα αμυνθώ και εγώ αναλόγως».

Αυτό τόνισε η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, εξήγησε τους λόγους αποχώρησής της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ 25.

Έκανε λόγο για υφέρπον και έμμεσο μισογυνισμό που εκπορευόταν από συγκεκριμένα άτομα της ηγετικής ομάδας –που «δεν είναι η πλειοψηφία ούτε η ολότητα»– διευκρινίζοντας ότι «δεν ήταν άμεσος ο μισογυνισμός ότι δέχθηκε επίθεση με σεξιστικά κίνητρα, αλλά το αισθάνεσαι».

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει ήδη 3 γυναίκες – βουλευτές από το ΜέΡΑ25, απάντησε ότι «η κάθε μια είχε τους προσωπικούς λόγους» με τις δηλώσεις αποχώρησης να έχουν μια κοινή συνισταμένη, αλλά η ίδια δεν μπορεί να πει εάν οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις έχουν σχέση με σεξιστικές συμπεριφορές.

Κληθείσα να σχολιάσει την απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτρια του όπως το ΜέΡΑ25 στην ίδια και της εύχεται καλή επιτυχία στο νέο της κόμμα, η κυρία Αδαμοπούλου διερωτήθηκε τι εννοεί ο πρώην υπουργός όταν λέει ότι της στάθηκε.

«Για τα παράπονα που είχα, έστειλα mail και είχα διαμαρτυρηθεί και προφορικά μερικές φορές εντός ΚΟ.

»Και οι απαντήσεις που λάμβανα ήταν προσχηματικές.

»Μια υποτίμηση της νοημοσύνης μου, η οποία συγκάλυπτε τα άτομα εκείνα που είχαν ξεκινήσει έναν έμμεσο πόλεμο εναντίον μου.

»Όλα τα υπόλοιπα τα εντελώς ανεδαφικά που υπονοεί για άλλο κόμμα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός, είναι η γνωστή κλασική τάση του κ. Βαρουφάκη και της ηγετικής ομάδας –γιατί έχουν προηγηθεί και άλλες, ου ολίγες αποχωρήσεις– να μην προβαίνουν σε καμία αυτοκριτική», επισήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κανένα κόμμα, ενώ αναφορικά με την παράδοση της έδρας της, διερωτήθηκε από ποια διάταξη του Συντάγματος προκύπτει κάτι τέτοιο.

«Δεν καταλαβαίνω ούτε τα περί ηθικής υποχρέωσης να παραδώσω την έδρα μου.

»Ηθικό και τίμιο δεν είναι να συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να υποστηρίζω τα αιτήματα των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά μου;

»Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βουλευτής αντιπροσωπεύει το Έθνος και όχι το κόμμα», εξήγησε, λέγοντας πώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τελειώσει η πολιτικής της καριέρα με το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας.

Η κυρία Αδαμοπούλου εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι απασχολεί την επικαιρότητα αυτό τον καιρό, που το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Περιγράφοντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην αποχώρησή της από το κόμμα, επισήμανε ότι «από την αρχή της εκλογής μας εκδηλώθηκαν κάποιες περίεργες αντιδημοκρατικές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, οι οποίες σιγά-σιγά συμπαρέσυραν και τον κόσμο που αποτελούσε αυτή την ομάδα εκλεκτών, αυτή την ελίτ».

«Χαρακτηριστικά από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας μας, μου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν μας επιτράπηκε –και μάλιστα αιφνιδιαστικά– με τον όρκο που εμείς επιθυμούσαμε, ενώ μας διαβεβαίωναν ότι ο καθένας θα μπορούσε να ορκιστεί με τον όρκο που επιλέγει.

»Ήθελα να ορκιστώ με θρησκευτικό όρκο.

»Ήταν το πρώτο κρούσμα το οποίο μας συντάραξε, με έναν τρόπο που μας τέθηκε προ τετελεσμένου, δηλαδή ήμασταν μέσα στο κοινοβούλιο και εγώ ενστικτωδώς ρώτησα “ο καθένας ορκίζεται όπως θέλει, έτσι;”.

»Και η απάντηση που λάβαμε ήταν “όχι βέβαια”», ανέφερε

«Από εκεί και πέρα, στην πορεία της συνύπαρξής μου με το κόμμα, για πολλά θέματα που αφορούσαν σε μείζονα ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, την οικονομία, τη στάση μας απέναντι στα εθνικά ζητήματα γενικότερα, πολλές φορές μας ανακοίνωναν δημοσίως τη θέση του ΜέΡΑ25, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», πρόσθεσε η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής.

Η ίδια μίλησε για συστηματική προώθηση του κοινοβουλευτικού έργου συγκεκριμένων βουλευτών.

«Ένοιωθα μια απαξίωση και μια απόκρυψη του έργου μου επικοινωνιακά.

»Όταν συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η άρση της ασυλίας μου –για μια δήλωση που έκανα σε μια συζήτηση για τις δημόσιες συναθροίσεις σε σχέση με τους κουκουλοφόρους- το κόμμα δεν μου παρείχε την παραμικρή στήριξη επικοινωνιακά, προκειμένου να μπορέσω να επικοινωνήσω το θέμα σε κάποιο κανάλι. Αποσιώπηση.

»Επειδή το κόμμα έχει την πρόσβαση σε κάποια μέσα, έπρεπε να με βοηθήσει να βγω σε κάποιο κανάλι να το επικοινωνήσω, εγώ δεν είχα πρόσβαση», υποστήριξε.

Σε ερώτηση για τους λόγους που την οδήγησαν να κάνει τώρα τις καταγγελίες για αντιδημοκρατικές διαδικασίες, οικογενειοκρατία, έλλειμμα διαφάνειας και νεποτισμό, η κυρία Αδαμοπούλου είπε ότι «συσσωρεύτηκαν όλες αυτές οι καταστάσεις, προστέθηκαν όλες οι κουκίδες και εξάντλησαν την υπομονή μου».

«Αυτό που σε κάθε περίπτωση είχε μεγαλώσει την αποξένωσή μου, ήταν και η στάση που αρχικά ο κ. Βαρουφάκης –σε μια συζήτηση που έγινε εντός της ΚΟ– είχε αποφασίσει ότι πρέπει να δείξουμε απέναντι στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στην αναστολή συμβάσεων εργασίας των ανεμβολίαστων.

»Είχε τεθεί υπέρ, κάτι με το οποίο δεν είχα συμφωνήσει, όχι μόνο εγώ, είχαν διαφωνήσει και άλλοι βουλευτές.

»Και όταν είδε τις αντιδράσεις, τότε έγινε η κυβίστηση», συμπλήρωσε –μεταξύ άλλων– η ίδια.

Σχετικά άρθρα