Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο από τη Μαριούπολη στην Ελλάδα

Δένδιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο από τη Μαριούπολη στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ελληνικό Προξενείο Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, Μαριούπολη, Νίκος Δένδιας, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ουκρανία, Ρωσία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Συνάντηση με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη Βιέννη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και ο συντονισμός των προσπαθειών διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθώς και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της Ελλάδας προς τον Οργανισμό για τη στέγαση του ελληνικού γενικού προξενείου στη Μαριούπολη στα γραφεία του ΟΑΣΕ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είχα μια μακρά συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιτ, με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα που αφορούν τη Μαριούπολη και την ασφάλεια του Έλληνα Προξένου που φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στο κτίριο του ΟΑΣΕ στη Μαριούπολη.

»Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον Έλληνα Πρόξενο ασφαλή, πίσω στην Ελλάδα.

»Θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία, να εκφράσω τις βαθιές μου ευχαριστίες στους Έλληνες διπλωμάτες που, με κίνδυνο της ζωής τους, προσπάθησαν να εκκενώσουν Έλληνες πολίτες και ομογενείς από την Ουκρανία, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

»Από εκεί και πέρα, κάναμε και μια γενική επισκόπηση της εξαιρετικά δύσκολης και δυσάρεστης κατάστασης.

»Η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

»Και συζητήσαμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικές πτυχές τους».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη Βρετανίδα ομόλογό σας και συζητήσατε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Πήρατε κάποιες αποφάσεις; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις Αθήνας και Λονδίνου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ένας πολύ σημαντικός γεωπολιτικός παίκτης.

»Ήταν η τέταρτη φορά που συναντήθηκα με Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή την περίπτωση με την Λιζ Τρας, τα τρία σχεδόν χρόνια που είμαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

»Αυτή τη φορά συναντηθήκαμε κάτω από το κράτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συζητήσαμε τα τεράστια ζητήματα ασφάλειας που η εισβολή αυτή δημιουργεί, τόσο για τις χώρες μας, όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

»Συζητήσαμε για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Σαχέλ, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή.

»Συζητήσαμε επίσης και για το πώς μπορεί η ανθρωπότητα να βγει από αυτή την τεράστια περιπέτεια που μας έβαλε η ρωσική εισβολή».

Σχετικά άρθρα