Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βενιζέλος “ξύπνησε” και συμμετείχε σε διάσκεψη για τη Γάζα

Ο Βενιζέλος “ξύπνησε” και συμμετείχε σε διάσκεψη για τη Γάζα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ευάγγελος Βενιζέλος, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σαν να ξύπνησε από πολιτικό ύπνο βαθύ και ξαφνικά αποφάσισε να ασχοληθεί και με το υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχε την Κυριακή στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και της Νορβηγίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει, διαχρονικά, το παρόν, ενισχύοντας οικονομικά, αλλά και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της περιοχής και τόνισε την ανάγκη επανάληψης των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ και αναζωογόνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και, μεταξύ άλλων, με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, κατά τη διάρκεια των οποίων πέραν του Παλαιστινιακού συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στον Τύπο:

«Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, έχει διαθέσει παραπάνω από 26 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια για το παλαιστινιακό λαό. Διαθέσαμε αμέσως μετά την εκεχειρία 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ύδρευσης και την επισιτιστική βοήθεια και σήμερα προσφέρουμε άλλο 1 εκατ. Ευρώ. Είναι συμβολική προσφορά, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες.

Αλλά κυρίως, πολιτικά, θέλω να συγχαρώ την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο και στην εκεχειρία και στην ανασύσταση του διαλόγου για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο ρόλος της Νορβηγικής κυβέρνησης είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικός. Χρειαζόμαστε όχι απλώς μία βιώσιμη εκεχειρία, αλλά επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τη βοήθεια του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών αλλά και της Αιγύπτου, γιατί μόνο μία πολιτική βιώσιμη λύση δύο κρατών, που θα ζουν δίπλα – δίπλα με ασφάλεια, μπορεί να βοηθήσει την περιοχή, αλλά και ευρύτερα τον κόσμο, σε μία τόσο ταραγμένη περίοδο.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κ. Ban Ki-Moοn, με τον κ. Kerry, με πολλούς συνάδελφος μου, με την κυρία Ashton, με την κυρία Mogherini και με τον κ. Fabius. Ένα βασικό θέμα συζητήσεων, πέρα από το παλαιστινιακό και τη Γάζα, ήταν η νέα κατάσταση που έχει εμφανιστεί τώρα στην Κύπρο, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στη Κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζω ότι πρέπει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα, να διαφυλάξουμε την διεθνή νομιμότητα, αλλά και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Σχετικά άρθρα