Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση

Τσίπρας: Οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγρότες, Αλέξης Τσίπρας, Θεσσαλία, Λάρισα, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Αγιάς στον Αλέξη Τσίπρα που περιοδεύει από το πρωί στον νομό Λάρισας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία συνομίλησε με τους κατοίκους που του μετέφεραν την αγωνιώδη προσπάθειά τους να επιβιώσουν μέσα από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ακρίβειας.

Από την πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό γιατί όπως υπογράμμισε δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την κοινωνία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη απέναντι στο τεράστιο κύμα ακρίβειας.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «ομερτά», αφού όπως σημείωσε «δεν κουνιέται φύλλο, κανένα κεντρικό μέσο ενημέρωσης δεν ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών.

»Είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο έντονα τα προβλήματα και τόσο σημαντικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών και δεν έχει υπάρξει ένα μικρό αφιέρωμα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

»Αυτό έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει ένα καθεστώς και στην ενημέρωση».

Γι΄ αυτό όπως εξήγησε πήγε στα μπλόκα και περιόδευσε στην Αγιά.

«Με φέρνει εδώ η ανάγκη να αναδειχθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου κι έρχομαι εδώ για να αναγκαστούν να αναδειχθούν.

»Για να αναγκάσω με ότι δυνάμεις έχω να αναδειχθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

»Τα οποία προβλήματα, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ταυτίζονται, συμπλέουν με τα προβλήματα κάθε νοικοκυριού που έχει τεράστιο ζήτημα επιβίωσης».

Το τεράστιο πρόβλημα με τις αυξήσεις τόσο στο ρεύμα και στα τρόφιμα αλλά και ότι έχει να κάνει με τον κύκλο της αγροτικής παραγωγής το έθεσε με έντονο τρόπο και οι κάτοικοι στις παρεμβάσεις τους αφού όπως υπογράμμισαν το εισόδημα εξανεμίζεται, τα χρέη διογκώνονται και οι απαιτήσεις και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Πολλαπλασιαστής της ακρίβειας οι επιλογές της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι υπάρχει μια τρομακτική ενεργειακή κρίση που ωστόσο την έχει πολλαπλασιάσει η ίδια η κυβέρνηση με τις επιλογές της.

»Δεν είναι λογικό να είμαστε στην ΕΕ η χώρα με την ακριβότερη τιμή χονδρικής. Αυτό συμβαίνει γιατί υπήρξαν πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

»Όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ μεσούσης της κρίσης και να δώσουν παχυλούς μισθούς στα golden boys.

«Αποφάσισαν να εκχωρήσουν το 17% της ΔΕΗ βάζοντας και από το ελληνικό δημόσιο 100 εκατομμύρια στη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να πάει το δημόσιο από το 51% στο 34%.

»Και τώρα αντί η ΔΕΗ να επιτελεί το ρόλο της ως δημόσια επιχείρηση ανταγωνίζεται τους άλλους ιδιώτες παρόχους στο πόσο υψηλότερα θα πάει η τιμή του ρεύματος» είπε.

»Και την ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν, οι λογαριασμοί έρχονται 3 και 4 φορές πάνω και αγρότες βλέπουν πια να είναι ασύμφορο να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους η ΔΕΗ ανακοινώνει ισολογισμούς με 850 εκατομμύρια κέρδος και πανηγυρίζουν οι γιάπηδες και τα golden boys που παίρνουν 360 χιλιάδες ευρώ μισθό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, τα άλλα golden boys της ΔΕΠΑ πήγαν και διαπραγματεύτηκαν με την Gazprom τιμή στο φυσικό αέριο που είναι ακριβότερη 30% από την τιμή της Βουλγαρίας όπως είπε.

«Να γιατί οι τιμές έχουν πάει στον θεό. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι ρήτρα Μητσοτάκη που αυξάνει το φαινόμενο της ακρίβειας και πληγώνει τις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» σημείωσε.

«Οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση»

Όλη αυτή η κατάσταση μετατρέπεται σε πυρηνική απειλή για την κοινωνία σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας γιατί μετακυλίεται στα σούπερ μάρκετ.

Ο πληθωρισμός που σκαρφάλωσε στα ύψη όμως δεν είναι για όλους το ίδιο.

«Δεν είναι το ίδιο για τον συνταξιούχο που παίρνει 600 και 700 ευρώ και του έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και είναι σχεδόν όσο η σύνταξή του.

»Για αυτό εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου. Αν διατηρηθεί αυτό οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση» υπογράμμισε και τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για στήριξη των νοικοκυριών.

»Σε ό,τι αφορά τους αγρότες πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας για να μείνουν στην ύπαιθρο και να παράξουν.

»Είναι αναγκαιότητα να επιστραφεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

»Να επιδοτηθεί το αντιστάθισμα της ρήτρας προσαρμογής για να αντέξουν την κρίση μαζί με στοχευμένες επιδοτήσεις στις ζωοτροφές και στα αγροτικά εφόδια».

«Πολιτική τους βούληση η στήριξη της ελίτ και όχι της κοινωνίας»

«Επειδή ζητούμε μέτρα στήριξης για τους πολίτες μας κατηγορούν ότι οι προτάσεις μας οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

»Η ΝΔ αποφάσισε να δώσει 5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς.

»Αποφάσισε να πάρει το 1 δισεκ. ευρώ της 13ης σύνταξης αλλά και επιπλέον πόρους για να την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

»Δεν μπορούν να μιλούν για εκτροχιασμό αλά καρτ.

»Δεν έχουν την πολιτική βούληση να στηρίξουν την κοινωνία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη γιατί έχουν την πολιτική βούληση να κάνουν deal με τα μεγάλα συμφέροντα.

»Έχουν την πολιτική βούληση να στηρίζουν την ελίτ, έχουν πολιτική βούληση να δίνουν χρήματα στα golden boys και σε αυτούς που κάνουν επέλαση στο κράτος» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχει ο άλλος δρόμος που είναι και ο μόνος που μπορεί να αντιστρέψει την κοινωνική καταστροφή και περνάει μέσα από την αντίσταση, τον αγώνα, τη διεκδίκηση και την λαϊκή ετυμηγορία είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ζητάμε εκλογές για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα έχει έγνοια να στηρίξει την κοινωνία, τον αγροτικό κόσμο και να κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά άρθρα