Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας με Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία

Δένδιας με Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Δένδιας, Ουκρανία, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση επεσήμανε από τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα είχε κανέναν νικητή» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Όπως είπε η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της απαγόρευσης της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας εναντίον της ανεξάρτησης οποιουδήποτε κράτους και της τήρησης των δεσμεύσεων, που κάθε χώρα έχει αναλάβει.

«Ακούμε με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

»Λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

»Όλες οι ανησυχίες πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση του διαλόγου» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας στη συζήτηση με τον κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία, που ζει πλησίον της γραμμής επαφής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει την ελληνική ομογένεια που βρίσκεται σε αυτά τα μέρη εδώ και αιώνες» διεμήνυσε.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ όπως είπε συζητήθηκαν οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στον τουρισμό, με πτήσεις τσάρτερ το καλοκαίρι.

Ενημέρωσε ακόμη τον κ. Λαβρόφ για την τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειας της Άγκυρας.

«Και εδώ η Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου -μόνο υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας- και είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιαστεί την ακεραιότητά της» υπογράμμισε.

Λαβρόφ: Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «καπρίτσιο» την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ.

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση στην περίπτωση που υπάρξει μαζική επέμβαση της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντονμπάς, εάν θα θεωρηθεί casus beli, ο κ. Λαβρόφ σχολίασε πως το Κίεβο σαμποτάρει τα μέτρα κατάπαυσης του πυρός, ενώ έθιξε το ζήτημα της καταγραφής των περιστατικών από τον ΟΑΣΕ που, όπως είπε, το κάνει απρόσωπα, χωρίς να αναφέρει ποιος κάνει τις επιθέσεις και τους στόχους που πλήττονται.

Σχετικά άρθρα