Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Δένδιας για τα 74 χρόνια από τον θάνατο του Γκάντι: «Παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα»

Ο Νίκος Δένδιας για τα 74 χρόνια από τον θάνατο του Γκάντι: «Παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινδία ή Μπάρατ, Μαχάτμα Γκάντι, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter απέδωσε τιμή στον σύγχρονο πατέρα του ινδικού έθνους Μαχάτμα Γκάντι για τα 74 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που έχει συμβάλλει κορυφαία στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών Ελλάδας και Ινδίας, έγραψε σε νήμα δύο αναρτήσεών του:

«Στις 30/1/1948 έφυγε από τη ζωή ο Μαχάτμα Γκάντι, ο πατέρας του Ινδικού Έθνους και ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες του 20ου αιώνα (Κάμερα με φλας από τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στις 26/6/21 στην Αθήνα, παρουσία του Ινδού ΥΠΕΞ Δρ. Σ. Τζαϊσάνκαρ και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

»74 χρόνια από τον θάνατο του Γκάντι, η Ελλάδα και η Ινδία τιμούν τη μνήμη του, όπως αυτός θα επέλεγε: προωθώντας διαχρονικά την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την απάλειψη της απειλής βίας στις σχέσεις μεταξύ των κρατών».

Οι σχέσεις των Ελλήνων με την Ινδία χάνονται στην αχλή της προϊστορίας.

Στα «Διονυσιακά», ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, αποτελούμενο από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία, περιγράφεται η ζωή και ο θρίαμβος του θεού Διονύσου, και κυρίως η εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και τις Ινδίες.

Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε «οδηγό» του στην πορεία του στην Ινδία τη μυθική εκστρατεία του Διονύσου, η οποία για τους Έλληνες δεν ήταν παραμύθι.

Ο Νόννος ο Πανοπολίτης ήταν σημαντικός χριστιανός Έλληνας επικός ποιητής και συγγραφέας από την Πανόπολη (τη σημερινή Αχμίμ) της Άνω Αιγύπτου.

Ο Νόννος έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 5ο αιώνα αν και ο ίδιος γράφει ότι έζησε και έγραψε τον 4ο αιώνα.

Οι σύγχρονοι όμως μελετητές τον τοποθετούν στον 5ο αιώνα επειδή οι καινοτομίες που εισήγαγε στο έργο του και οι οποίες φανερώνουν την επίδραση της τραγωδίας και της αλεξανδρινής ποίησης, οδηγούν στην εκτίμηση αυτή.

Μελέτησε τα σπάνια συγγράμματα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και έγραψε ένα έργο με πολλές αναφορές σε μύθους που δεν σώζονται κάπου αλλού.

Σχετικά άρθρα