Την έντονη διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από το βάση του κόμματος, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ΄εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, είπε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και σε ένα star system.
«Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα.
»Όταν ψηφίζουν 300- 400.000 σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος.
»Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.
»Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης. Δεν συμφωνούμε (σ.σ. ποιοι δεν συμφωνούν; Ο φίλης και τα δεκανίκια του Μητσοτάκη οι «σαμπρέλες»;).
»Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριο μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος», τόνισε.
«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια», διερωτήθηκε.
«Εδώ θα γίνει ένα Star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή.
»Εμείς (σ.σ. ποιοι είναι οι εμείς δεν λέει) δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει.
»Αυτή είναι η πραγματικότητα», εξήγησε ο ίδιος.
Επανέλαβε ότι υπάρχει μια τάση στο σύστημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, «που δεν αφορά την Αριστερά, να έχουμε δήθεν αποκέντρωση, ουσιαστικά μέλη που δεν θα συγκροτούν οργανώσεις, αλλά θα έχουν μια χαλαρή σύνδεση ψηφιακού χαρακτήρα πολλές φορές, ταυτόχρονα με μια συγκεντρωτική από τα πάνω ηγεσία.
»Αυτό το σχήμα δεν μας εκπροσωπεί. Θέλουμε Δημοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος».
«Σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε, έγιναν προτάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και άλλες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα κόμμα δημοκρατικό, σημαίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό (σ.σ. εκτός από ελληνοφοβία έχουν και αρχηγοφοβία οι «φίληδες»).
»Θα λειτουργεί με τρόπο ισότιμο για όλα τα μέλη του και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων.
»Όχι την ανάθεση και την ανάδειξη ζητημάτων σε άλλους.
»Θα τα δούμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, ανοιχτό, δημοκρατικό με τις διαφορές μας, δεν φοβόμαστε τις διαφορές μας.
»Αντιθέτως είναι η δύναμή μας, γιατί οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε συνθέσεις και ενδυναμώνουν το κόμμα», υποστήριξε.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια κρίση του κομματικού φαινομένου συνολικά, σημειώνοντας ότι η υπέρβαση αυτής της κρίσης είναι αναγκαίο στοιχείο για να ανανεωθεί η Δημοκρατία, καθώς δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολιτικά κόμματα.
«Το θέμα είναι ποια πολιτικά κόμματα; Τα αρχηγικά πολιτικά κόμματα, της ψηφιακής λειτουργίας που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την καθημερινή παρέμβαση και λειτουργία των μελών, είναι κόμματα της μετά- Δημοκρατίας, τα οποία είναι εύκολο να τα διαχειριστούν και να τα προσεταιριστούν διάφορες δυνάμεις οικονομικών συμφερόντων και αλλότριων πολιτικών στοχεύσεων», επισήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το βασικό στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η πρότασή μας για να φύγει η Δεξιά (σ.σ. θέλει ο Φίλης να φύγει η Δεξιά;).
»Και εκεί μέσα εντάσσουμε το πρόγραμμα μας, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και ένα ελκτικό αριστερό πολιτικό κόμμα.
»Εάν σε αυτά συμφωνήσουμε θα βρούμε και τις τεχνικές. Η συζήτηση απολυτοποιημένα μόνο για το θέμα της εκλογής του αρχηγού – έχει βέβαια μεγάλη σημασία η εκλογή αρχηγού- αλλά είναι έξω από τα κοινωνικά ενδιαφέροντα σήμερα της πλειοψηφίας του λαού.
»Ο λαός θέλει ένα κόμμα αποτελεσματικό να διώξει τη ΝΔ (σ.σ. όπως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με τα σανδάλια;), όλα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε».
«Ζητάμε εκλογές σήμερα»
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Μάιο, ο πρώην υπουργός κάλεσε τη ΝΔ να προσφύγει στις κάλπες όποτε θέλει.
«Ας τις κάνει, εμείς ζητάμε εκλογές σήμερα, δεν έχουμε κανένα φόβο.
»Αλλά με καθαρούς όρους, όχι με ψεύτικα προεκλογικά παιχνίδια ότι θα δώσει και δεύτερη αύξηση στον βασικό μισθό ενώ τόσο καιρό έλεγε ότι δεν αντέχει η Οικονομία και στη συνέχεια έδωσε 50 λεπτά αύξηση την ημέρα στον βασικό μισθό, δηλαδή ένα κουλούρι.
»Ή με τα βίντεο από τα Rafale με το λογότυπο της ΝΔ.
»Έτσι δεν μπορείς να κάνεις καθαρές εκλογές. Είναι μια ιστορία που θυμίζει Μαυρογυαλούρο», δήλωσε.
Οι στόχοι του Συνεδρίου
Επιπλέον, ο κ. Φίλης περιέγραψε τους στόχους του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας, 31 Μαρτίου με 3 Απριλίου.
«Ο πρώτος είναι να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της Προοδευτικής Διακυβέρνησης, ενόψει των εκλογών που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει μέσα στην κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας λόγω της χρεωκοπίας και του αυταρχισμού με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.
»Ένα πρόγραμμα που να μπορεί να δώσει απαντήσεις στα πιεστικά προβλήματα και της πανδημίας και την ανάγκης ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους και της Οικονομίας», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι το Συνέδριο θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, «διότι η εναλλακτική πολιτική διακυβέρνηση, δηλαδή το να φύγει η Δεξιά και ο Μητσοτάκης από την εξουσία, δεν είναι μια απλή εκλογική αριθμητική, δεν είναι μια ιστορία εναλλαγής κομμάτων, αλλά είναι μια ιστορία αποτροπής από το να φτιαχτεί ένα αυταρχικό νεοφιλελεύθερο καθεστώς στη χώρα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συμπαράταξη δυνάμεων πολιτικών και κοινωνικών».
«Υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται κατά προτεραιότητα από την πολιτική της ΝΔ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που καλούνται να ζήσουν με 300-400 ευρώ τον μήνα ή με ανεργία.
»Η μεγάλη πλειονότητα των μισθωτών και των ανέργων είναι προφανές ότι είναι στην καρδιά αυτής της πολιτικής πρότασης που εμείς θέλουμε να διαμορφώσουμε.
»Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης οι οποίοι εξέπεσαν μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις και των μνημονίων και της πανδημίας – οι καταστηματάρχες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες.
»Η πλειοψηφία του πληθυσμού πρέπει να εκπροσωπηθεί και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη.
»Αυτό σημαίνει κοινωνικές αντιστάσεις, κοινωνικά κινήματα, δημοκρατικές αντιστάσεις σε αυτό που ζούμε κάθε μέρα, με την οικοδόμηση ενός καθεστώτος αυθαιρεσίας και αδικίας και ανισοτήτων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό σημαίνει και ένα κόμμα ελκυστικό (σ.σ. με τους Φίληδες θα είναι το κόμμα ελκυστικό;), που θα εμπνέει δεν θα καθοδηγεί με την παραδοσιακή έννοια, όχι να υποδαυλίζει. Δεν έχουμε τέτοια αντίληψη εμείς.
»Να εμπνέει με τις προτάσεις του και με την καθημερινή λειτουργία του και δράση», διευκρίνισε.
«Είναι αυτό το πράγμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε για να δώσει μόνος του την απάντηση.
«Σε μεγάλο βαθμό όχι, αλλά αυτό αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα, είμαστε σε μια κρίση των πολιτικών κομμάτων.
»Και η απάντηση σε αυτή την κρίση είναι η δυνατότητα του κόμματος να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο και το σημαντικότερο να έχει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που είναι δυνατόν να τις συνδιαμορφώνει με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», δήλωσε.