Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέες προκλήσεις Ερντογάν με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Νέες προκλήσεις Ερντογάν με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 114 Πτέρυγα Μάχης (Τανάγρα), ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Γιάννης Οικονόμου, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Λίγες μόνο ώρες μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαλάζια Πατρίδα ως έμπρακτη απόδειξη του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, ο Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίζεται το αναθεωρητικό αφήγημα της Άγκυρας, εμφανίζοντας μάλιστα την Τουρκία ως αμυνόμενη χώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε:

«Η προστασία της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από τρεις θάλασσες από τις τρεις πλευρές, είναι δυνατή μόνο εάν υπερασπιστούμε τη “γαλάζια πατρίδα” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Απαντώντας στις φαινομενικά διαλεκτικές διαθέσεις του Τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθαρίζει ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Όπως ανέφερε: «Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι και στον αποτρεπτικό τομέα και στο πεδίο είναι πάντοτε έτοιμη να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια.

»Και βεβαίως η χώρα μας ποτέ δεν έχει δυσκολία να συζητήσει, αρκεί η πρόθεση, η θέληση για συζήτηση να είναι ειλικρινής».

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι εργασίες στην 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής των Rafale στην Ελλάδα.

Πάντως, κατά την τελετή της καθέλκυσης ενός νέου κατασκοπευτικού σκάφους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε την πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με τη διάθεσή του να εμφανίζεται ως προστάτης του μουσουλμανικού κόσμου, λέγοντας:

«Αυτή η επιτυχία της χώρας μας έχει γίνει πολύ σημαντική πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους και κατατρεγμένους λαούς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Ιδιωτικό γεύμα με την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη γαλλική προεδρία Βαλερί Πεκρές είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις άριστες ελληνογαλλικές σχέσεις και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να κυριαρχούν στη συζήτηση.

Στα ναυπηγεία της Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι φρεγάτες Μπελαρά για το Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναδεικνύοντας τη δυναμική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Αλλάζει σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας».

Τις εργασίες του γεωτρύπανου Stena Forth που εξελίσσονται απρόσκοπτα στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ παρακολούθησε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, συνοδευόμενη από την Αμερικανίδα πρέσβη.

Νέα υπερπτήση σημειώθηκε, αυτή τη φορά από τουρκικό drone στα 19.000 άνωθεν της νήσου Κανδελίουσας.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα