Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης φιλοξενήθηκε στη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή του Ανδρέα Σαλμανίδη «Παντού Ελλάδα» στον ομογενειακό σταθμό «Απόδημος Παλμός» και μίλησε για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και για τα θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στη Στουτγάρδη.
Αναφερόμενος στη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΣΑΕ ιδρύθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 1989 και κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 2001 με την αναθεώρηση του άρθρου 108 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι με τον πρόσφατο νόμο 4781/2021 το ΣΑΕ θα επαναλειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο Ελληνισμό τόσο τον Απόδημο, όσο και τον Ομογενειακό.
Στους σκοπούς του ΣΑΕ παράλληλα με τη σύσφιξη των δεσμών του παγκοσμίου Ελληνισμού, περιλαμβάνονται η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του φιλελληνισμού, η μέριμνα, η προαγωγή και η αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια, η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια της εθνικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού, καθώς και η προαγωγή των συμφερόντων του αποδήμου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων.
Στο ξεκίνημα της διαδικασίας, όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της διακομματικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων που θα συμβάλει στον ορισμό των 30 πρώτων μελών του ΣΑΕ τα οποία με μεράκι και όρεξη θα καταρτίσουν τον προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας.
Ο κ. Χρυσουλάκης θέλοντας να δώσει έμφαση στη σημασία του εγχειρήματος τόνισε ότι «προχωράμε στην ανασύσταση του ΣΑΕ βαδίζοντας μπροστά όλοι μαζί ενωμένοι με σύμπνοια και αγάπη, αφήνοντας πίσω τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, γιατί ο ελληνισμός μας χρειάζεται όλους.
»Κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ένα – είμαστε όλοι Έλληνες».
Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι το ΣΑΕ θα λειτουργεί με ίδιους πόρους και θα ορίζει τους εκπροσώπους του ανά Περιφέρεια σύμφωνα με τον δικό του Κανονισμό Λειτουργίας, ενώ θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των Αποδήμων όσο και από νέες οντότητες.
Έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, που θα ονομάζεται το «Κοινόν του Απόδημου Ελληνισμού» θα είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξη.
Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε επίσης για τις διαδικασίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και τις δυνατότητες για τη διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων, ενώ αναφορικά με το ελληνικό σχολείο στη Στουτγάρδη ανέφερε ότι πολλά από τα θέματα που εκκρεμούσαν έχουν ήδη επιλυθεί.
Σε ο,τι αφορά τις χρόνιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών.