Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χρυσοχοΐδης: Δεν αμφισβήτησα και δεν αμφισβητώ τον Βενιζέλο

Χρυσοχοΐδης: Δεν αμφισβήτησα και δεν αμφισβητώ τον Βενιζέλο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευάγγελος Βενιζέλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,

«Δεν αμφισβήτησα και δεν αμφισβητώ τον Ευ. Βενιζέλο» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζοντας ότι «δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην εκπομπή Report Evening και τον Γιώργο Κουβαρά, αρνήθηκε να σχολιάσει την φράση του Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν «αρχηγοί, αρχηγίσκοι και αρχηγόπουλα», εκτιμώντας ότι είναι ζητήματα που δεν απασχολούν ούτε τον κόσμο, ούτε τον ίδιο, και ότι “μια τέτοια συζήτηση δεν έχει καμία αξία”.

Τόνισε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι ηγεσίες του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου διότι “είναι διαφορετικές εποχές, διαφορετικές συνθήκες και δεν συγκρίνονται”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι συμβαίνει εντός του ΠΑΣΟΚ καθώς δεν μπορεί να είναι μόνο δημιούργημα των ΜΜΕ η αίσθηση της έντασης, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων στόχος είναι να συζητηθεί τι έχει γίνει, πώς θα προχωρήσει η Κ.Ο, τι δεν έχει γίνει πολύ καλά και τι μπορεί να γίνει καλύτερα.

Ένα στέλεχος, υποστήριξε, δικαιούται και υποχρεούται να θέσει τα ζητήματα μέσα στα όργανα και εκεί ανταλλάσσονται απόψεις και γίνεται κουβέντα, πολλές φορές και ιδιαίτερα έντονη. «Όταν καλούμε τις άλλες δυνάμεις να συζητήσουν μαζί μας, δεν γίνεται να μην συζητάμε μεταξύ μας» προσέθεσε.

Και συμπλήρωσε ότι είναι “αλληλέγγυος στον κ. Βενιζέλο ως προς τον στόχο να μην συρρικνωθεί περαιτέρω το κόμμα”, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μια παράταξη που την έχει ανάγκη η χώρα.

Σημείωσε ότι έχουν γίνει λάθη και έχουν καλλιεργηθεί λανθασμένες αντιλήψεις κατά το παρελθόν και πρέπει «όλοι μαζί» στο ΠΑΣΟΚ να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα και να βρεθεί τρόπος ανάταξης του κόμματος.

«Το θέμα είναι αν έχουμε χαρίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλους λαϊκιστές πολλές σημαντικές αξίες και ιδεολογία που κάποτε είχαμε κατοχυρώσει εμείς» συνέχισε προσθέτοντας ότι έχει την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για εξασφάλιση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για να αποκατασταθεί μέρος από το χαμένο εισόδημα των ανθρώπων, κυρίως της μεσαίας τάξης που φτωχοποιήθηκε αλλά και των φτωχών που έγιναν φτωχότεροι, φέρνοντας ως παράδειγμα πχ το αν έχει βελτιωθεί κάτι στον τομέα της παιδείας των παιδιών τους ή της υγείας.

Εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει δια της φορολόγησης του πλούτου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδει καμία πολιτική ευθύνη για το ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αλλά προφανώς οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν «πολλή δουλειά».

Ως παράδειγμα έφερε την φορολόγηση από το ΠΑΣΟΚ με 15% των off shore εταιρειών και των περίπου 6.500 ακινήτων που έχουν και τα οποία θα πρέπει να φορολογηθούν και ν’ αποδώσουν τον νόμιμο φόρο.

Ερωτηθείς για την πρόταση Λυκούδη για αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος τονίζοντας: «Υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει τετραετή εντολή. Δεν τα καταλαβαίνω τα περί κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και εθνικής ενότητας. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Αν αυτή η κυβέρνηση δώσει το μήνυμα ότι προχωράμε τις αλλαγές, ότι δεν κάνουμε πίσω, μπορεί να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας». Χαρακτήρισε μάλιστα αντιθεσμική τη στάση εκείνων που λένε ότι έχουν διασφαλίσει τους 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή και κατά συνέπεια δεν θα γίνουν εκλογές αλλά και εκείνους που λένε ότι έχουν 120 ψήφους και δεν θα «ψηφίσουν ούτε τον Θεό».

Διευκρίνισε επίσης ότι η δική του πρόταση περί επίσπευσης των εκλογών αφορά στο να αξιοποιηθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ως αφορμή για μια συζήτηση που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία για επίσπευση κατά πχ έξι μήνες των εκλογών, προκειμένου να γίνουν είτε στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 ή αρχές 2016.

Όσον αφορά στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να είναι ένα πρόσωπο ενωτικό, αξιόπιστο που θα μπορεί να εκπροσωπεί τις αλλαγές που προχωρά η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Μεταφορών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης μπορεί να καταλήξει και πιο θετικά από ό,τι αναμένεται για την κυβέρνηση.

Εκτίμησε, δε, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό να εξεταστεί ο οδικός χάρτης για επόμενους μήνες (αξιολόγηση, απομάκρυνση ΔΝΤ, έξοδος από επιτήρηση, συζήτηση για το χρέος).

Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές Γ. Δραγασάκη για παρεμβάσεις «επιχειρηματιών και εκδοτών» στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης τόνισε ότι «όσο περνά ο καιρός και οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση και πολώνεται, προφανώς θα ακούγονται τέτοια πράγματα. Καλό είναι όποιος έχει να πει κάτι να το πει, εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι. Σε εμένα δεν έτυχε ποτέ να με πάρει κάποιος για να με πιέσει να παρανομήσω».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει από την Ελλάδα και από την Ευρώπη, ότι υπάρχουν πιο αδύνατες χώρες που θα ήθελαν τη βοήθειά του και ότι σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρχουν εξελίξεις και η Ελλάδα θα ενταχθεί στον τρόπο επιτήρησης που υπάρχει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες διασφαλίζοντας το δάνειο που κανονικά θα έπαιρνε από το ΔΝΤ είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είτε από τις αγορές.

Προσέθεσε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει έξοδος αναγκαστικά από την κρίση και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική αυστηρότητα και ισορροπία, οι αλλαγές στο κράτος και στη δικαιοσύνη και κυρίως ότι το πολιτικό σύστημα να γίνει πιο αξιόπιστο. «Όλα αυτά θέλουν κουβέντα, συνεννόηση» ανέφερε.

Επίσης, όσον αφορά στην προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή συζήτηση που πρέπει ν’ ανοίξει τώρα και ν’ ανοίξει ολοκληρωμένα.

«Πρέπει το πολιτικό σύστημα να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη, να δει ότι οι πλειοψηφίες που οδηγούν σε διπολισμούς είναι καταστροφικές, είναι ένα κεκτημένο αρνητικό που πρέπει ν’ ανατρέψουμε» είπε.

Και προσέθεσε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να γίνει με συμφωνία όλων εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί το μπόνους των επιπλέον 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αλλά να συνοδευτεί αυτό και με άλλες αλλαγές έτσι ώστε να μην κατακερματιστεί το πολιτικό σύστημα και να μπορούν να υπάρχουν αξιόμαχοι κομματικοί μηχανισμοί.

Εκφράζοντας την άποψή του για τη Δημοκρατική Παράταξη ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το πρώτο κυρίαρχο ερώτημα είναι οι πολιτικές, σημειώνοντας ότι η ιδεολογία και το αξιακό σύστημα είναι αυτά που καθορίζουν τη φυσιογνωμία ενός κόμματος. Γι αυτό και αυτά πρέπει, κατά τη γνώμη του, να εξεταστούν κατά προτεραιότητα και στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι ένας πολιτικός έχει μεγάλες δυνατότητες εφόσον πιστεύει σε κάποιες αξίες και τις παλεύει, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών υπήρχε απόφαση για αύξηση των εισιτηρίων των μέσων μεταφοράς και για απόλυση εργαζομένων, αλλά μέσα από επίπονο μεθοδικό σχεδιασμό κατέστη εφικτό τελικά να μειωθούν τα εισιτήρια, να μην γίνουν απολύσεις και να «συμμαζευτεί» η κατάσταση.

Σχετικά άρθρα