Το επικοινωνιακό παιχνίδι δεν αποδίδει πλέον, γράφει η ιστοσελίδα sofokleousin. Με ανησυχία και φόβο η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει σε βάρος της, συνεχίζει και προσθέτει ότι: Καταλύτης οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τα αποτελέσματα των δικών της χειρισμών, που δεν διεκδικούν δάφνες στρατηγικού σχεδιασμού και δεν προσιδιάζουν στην εικόνα του «επιτελικού κράτους» την οποία προσπάθησαν – επιτυχώς για πολύ καιρό – να φιλοτεχνήσουν το Μέγαρο Μαξίμου και τα φίλια μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τα στοιχεία των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που παρακολουθεί και αναλύει το πρωθυπουργικό επιτελείο, δείχνουν ότι ενώ τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αξιολογούνται θετικά από την κοινή γνώμη, αυξάνεται καθημερινά η λαϊκή δυσφορία και εντείνεται η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το διαπιστώνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γι’ αυτό εστιάζουν την αντιπολιτευτική τους πολιτική σ’ αυτό το θέμα, επιμένοντας εμμονικά σε μια μονοθεματική κριτική που αναδεικνύει κυβερνητικά λάθη, παραλείψεις, αντιφάσεις, αναποτελεσματικότητα και έλλειψη σχεδιασμού.
ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν ακόμη στην κυβέρνηση ότι στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προέταξε πολλές φορές κριτήρια επικοινωνιακά και πολιτικά και ότι προσπαθώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος αγνόησε προτάσεις και υποδείξεις των επιστημονικών επιτροπών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φθορά
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, την άποψη αυτή ενστερνίζεται μεγάλο ποσοστό πολιτών.
Στις μετρήσεις κοινής γνώμης που διενεργούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαπιστώνεται ότι μειώνεται συνεχώς το ποσοστό πολιτών-ψηφοφόρων που θεωρεί αποτελεσματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τους επικροτεί.
Αρνητική άποψη εκφράζει και ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τα κομματικά επιτελεία, αυτή η κριτική-επικριτική άποψη και η αμφισβήτηση δεν «μεταφράζονται» αυτομάτως σε διαφοροποίηση της πρόθεσης ψήφου.
Εκεί η κυβερνητική «φθορά» είναι μικρότερη και συντελείται με βραδύτερους ρυθμούς.
Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι ότι όσο δεν καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, η φθορά θα συνεχίζεται και θα επιταχύνεται.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που διενεργούνται το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, μετά τις ανακοινώσεις νέων μέτρων και την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, η οποία έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα και επικρίνεται σφόδρα από την αντιπολίτευση, κυρίως για το ότι δεν συνοδεύεται από μέτρα μεγαλύτερης προστασίας των μαθητών.
Το κυβερνητικό επιτελείο επείγεται να ανακοινώσει πρόσθετα οικονομικά μέτρα, που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές εντυπώσεις για το σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών.
Τα εκλογικά μαθηματικά
Στο Μαξίμου ανησυχούν κυρίως για την εικόνα διαφοροποιήσεων στο εκλογικό σώμα που θα δείξουν οι νέες δημοσκοπήσεις, εμφανίζοντας να μικραίνει το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ στην πρόθεση ψήφου.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι οι επόμενες σφυγμομετρήσεις μπορεί να δείξουν το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ να υπερβαίνει εκείνο της ΝΔ.
[σ.σ. Το Tribune λέει: Ήδη το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι μεγαλύτερο της ΝΔ – Δείτε εδώ].
Μιά τέτοια αναδιάταξη της εκλογικής δύναμης θα επιδέχονταν πολλές ερμηνείες, συνεχίζει το sofokleousin.
Το χειρότερο για την κυβέρνηση είναι ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί από πολλούς ως δυνατότητα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εν πάση περιπτώσει, η εν εξελίξει πανδημία και οι επιπτώσεις της φαίνεται ότι θα παραμείνουν καταλύτης πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων τους επόμενους μήνες, ενώ η επικοινωνιακή υπεροχή της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, καταλήγει η οικονομική ιστοσελίδα.