Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρένα Δούρου: Ο Μητσοτάκης «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει» τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Ρένα Δούρου: Ο Μητσοτάκης «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει» τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Προοδευτική Συμμαχία, Ρένα Δούρου, ΣΥΡΙΖΑ,

Την άποψη πως ο πρωθυπουργός «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει» τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα την ώρα που ζητούσε «ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα» καταθέτει στην Κυριακάτικη Κontranews η Ρένα Δούρου, η οποία υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί «υπεύθυνη αντιπολίτευση» σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία στο παρελθόν «εργαλειοποιούσε» τις εθνικές τραγωδίες.

Η Ρένα Δούρου σχολιάζει την εκλογή Ανδρουλάκη και το στοίχημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και στη διοίκηση Πατούλη, και μιλά για τις γυναικοκτονίες και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Ασκείτε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις λεγόμενες VIP ΜΕΘ και για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Τι θα πρέπει να γίνει πιστεύετε;

Επτά λέξεις. Ισότιμη πρόσβαση όλων στο αγαθό της υγείας. Το στοιχειώδες.

Δυστυχώς ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να ζητά, με εριστικό ύφος από τον Αλέξη Τσίπρα, ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Και αυτό, ενώ γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την απάντηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, περί 87% θνητότητας.

Και μόνο αυτό το γεγονός, δείχνει το πως αντιμετωπίζει την υγεία των πολιτών αυτή η κυβέρνηση.

Που μάλιστα, μέσα στην πανδημία, έχει απέναντί της μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση που δεν σπεκουλάρει στον πόνο, με τη σκέψη στους κυβερνητικούς θώκους.

Ό,τι δηλαδή έκανε η ΝΔ, όταν δεν άφηνε εθνική τραγωδία που να μην εργαλειοποιήσει, στοχοποιώντας πότε τον Τσίπρα πότε τη Δούρου, για να πάρει την εξουσία.

Οι καταγγελίες των εκπροσώπων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας είναι σοβαρές και πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς.

Πολλοί θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αφενός «χαλάει» την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση και αφετέρου απειλεί να «κλέψει» ψήφους από τον Αλέξη Τσίπρα…

Κάθε μέρα που περνά γίνεται φανερό ότι ο τόπος πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Να πάρει ανάσα.

Και εμείς δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση στο πλευρό όλων εκείνων που συνθλίβουν οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Από τους εργαζόμενους ως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους συνταξιούχους.

Δεν παρεμβαίνουμε στο εσωτερικό άλλων κομμάτων.

Το κρίσιμο δεν είναι η ψηφοθηρία.

Είναι η οικοδόμηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού μετώπου κόντρα στην επικίνδυνη και αυταρχική αντιμεταρρύθμιση της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Στην αντίπερα όχθη, το Μαξίμου και τα φιλικά του μέσα έχουν βάλει μπροστά τη γνωστή και αποτυχημένη στρατηγική του «αντί-Τσίπρα».

Έχουν ήδη στραπατσαριστεί μια φορά. Ως φαίνεται δεν πήραν το μάθημά τους.

Πώς θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης;

Στο δραματικό σημείο που βρίσκεται σήμερα η κοινωνία μας, με τους συμπολίτες μας να πλήττονται από την πανδημία, από την ακρίβεια, από τη φτωχοποίηση, δεν τίθεται θέμα «κεφαλαιοποίησης».

Εκείνο που χρειάζεται είναι να μπει τέλος σε μια εξουσία που αντί να βρίσκεται, ως όφειλε, στο πλευρό του πολίτη, επιλέγει να βάζει το ιδιωτικό πάνω από το δημόσιο.

Να υπηρετεί δηλαδή συμφέροντα ημετέρων και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Ξεπουλά για παράδειγμα δημόσιες υποδομές ενέργειας. Τη ΔΕΗ. Και μάλιστα σε περίοδο ενεργειακής κρίσης.

Εγκαταλείποντας τους πολίτες στο έλεός της.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η άμεση προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τους πολίτες, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή απέναντι για παράδειγμα στον ταξικό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό του 2022 της κυβέρνησης.

Βρισκόμαστε πλέον στην αρχή του τέλους αυτής της φαύλης, νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής εξουσίας που εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περιορίσει τις ελευθερίες. Και τον λόγο τον έχουν οι πολίτες.

Γινόμαστε μάρτυρες γυναικοκτονιών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, δυστυχώς σχεδόν καθημερινά. Βλέπουμε ότι το πολιτικό σύστημα ακολουθεί τα γεγονότα αντί να τα προλαμβάνει… Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Έχουμε δυστυχώς χάσει το μέτρημα των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από συντρόφους, συζύγους, φίλους.

Όμως ούτε οι γυναικοκτονίες, ούτε η ενδοοικογενειακή βία είναι καινούργια φαινόμενα.

Τα πατριαρχικά στερεότυπα, που δεν είχαν ποτέ εξαφανιστεί, δείχνουν ξανά τα δόντια τους σε περίοδο πολλαπλής κρίσης.

Αποδεικνύοντας ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, ο αρχαιότερος ρατσισμός, έχουν βαθιές ρίζες.

Δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις λοιπόν.

Όμως γίνονται ακόμη δυσκολότερες με μια κυβέρνηση που υποτιμά τα δικαιώματα των γυναικών, που έχει καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και ίδρυσε τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Ή που δεν δέχεται την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θεσμική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Αυτό είναι μεν το λιγότερο.

Είναι όμως ένα λιθαράκι προς τη σωστή κατεύθυνση που επιβάλλει στην κυβέρνηση να υπερβεί τις κομματικές της παρωπίδες.

Στο τέλος του 2021, ποιος είναι ο απολογισμός της «Δύναμης Ζωής» για την περιφέρεια Αττικής; Ποιες οι προτάσεις σας από δω και πέρα;

Εδώ και δύο χρόνια η Αττική, εξαιτίας της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας, βρίσκεται στον αστερισμό του βαλτώματος σχεδόν όλων των κρίσιμων έργων, από την ανάπλαση των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας ή εκείνη του Φαληρικού όρμου ως σειρά κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων υποδομής.

Και την ίδια στιγμή, ακολουθώντας την πολιτικά ομογάλακτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, χρησιμοποιεί την πανδημία ως αφορμή για έργα αμφίβολης χρησιμότητας και οριακής νομιμότητας, με απευθείας αναθέσεις.

Από ράβδους υπεριώδους ακτινοβολίας κατά του κορωνοιού ως smartwatch ενός εκατομμυρίου ευρώ ή τα 500 σετ μηχανημάτων απολύμανσης προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ…

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας, επειδή η Δύναμη Ζωής δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση, σε συνέχεια του κόρωνο-προϋπόλογισμού που είχαμε καταθέσει πέρσι, φέτος καταθέτουμε πλήρη, συνεκτική, κοστολογημένη πρόταση για τη στήριξη των πολιτών της Αττικής.

Με δύο άξονες. Αφενός την κοινωνική πολιτική για την στήριξη των ευπαθών ομάδων, με προγράμματα για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο ρεύμα, την χορήγηση κουπονιών Λαϊκών Αγορών, την κοινωνική ένταξη των Ρομά, κ.α.. Και αφετέρου άμεσες μελέτες για έργα υποδομής, από το κυκλοφοριακό ως την αντιπλημμυρική προστασία.

Σχετικά άρθρα