Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ραγκούσης: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μία μεταμνημονιακή Κυβέρνηση, είναι μία προμνημονιακή κυβέρνηση

Ραγκούσης: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μία μεταμνημονιακή Κυβέρνηση, είναι μία προμνημονιακή κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Βουλή των Ελλήνων, Γιάννης Ραγκούσης, Κρατικός Προϋπολογισμός, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μία μεταμνημονιακή Κυβέρνηση. Είναι μία προμνημονιακή κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Γιάννης Ραγκούσης από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2022.

Και είναι, όπως εξήγησε, προμνημονιακή κυβέρνηση με τη διπλή έννοια επειδή:

«1. αναβιώνει όλες εκείνες τις πρακτικές, νοοτροπίες και το μοντέλο διακυβέρνησης που μας χρεοκόπησε και μας οδήγησε στα μνημόνια.

»2. με την έννοια ότι προμηνύει νέα μνημόνια που προκαλεί η αλόγιστη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος».

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2022

Ο τρίτος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα στέρεο έδαφος αντικειμενικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων επί των μεγάλων, για μια μακροματιά και όχι μακροματιά στα πράγματα, τα οποία σχετίζονται με την οικονομία.

Θα ξεπεράσω πολύ γρήγορα το χάρτινο επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ακούστηκε και χθες από αυτό το βήμα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακουστεί και τις επόμενες μέρες ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δήθεν βασίζεται και έχει στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας.

Είναι χάρτινο πραγματικά το επιχείρημα με την έννοια την εξαιρετικά απλή που αποδομήθηκε και από τη γενική εισηγήτριά μας, την κα Αχτσιόγλου, αλλά και από τους ειδικούς εισηγητές μας, δεδομένου ότι, όπως όλοι καταλαβαίνουν με πάρα πολύ καθαρή και απλή ματιά, 2 είναι τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας:

ένα θέμα είναι η πανδημία, ένα 2ο θέμα είναι η έξαρση της ακρίβειας.

Λοιπόν, όταν μιλάς για έναν προϋπολογισμό που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία εν μέσω πανδημίας και δεν προβλέπει δαπάνες για την αντιμετώπιση του 2ου μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία για την ακρίβεια, τότε νομίζω ότι πολύ εύκολα καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι δήθεν είναι ένας προϋπολογισμός που ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ικανοποιεί, όμως, άλλες ανάγκες αυτές ο προϋπολογισμός.

Και ικανοποιεί για άλλη μία φορά τις ανάγκες της μειοψηφίας και τις ανάγκες του κράτους της ΝΔ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πώς χρεοκόπησε η χώρα το ξέρουμε όλες και όλοι πολύ καλά, ήταν ένα μείγμα πολιτικών διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, ήταν ένα μείγμα πολιτικών που είχε στο εσωτερικό του το στοιχείο της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας, ήταν δηλαδή ένα μοντέλο διακυβέρνησης αυτό που μας χρεοκόπησε κ. Σταϊκούρα.

Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης είναι το ίδιο που έχει εγκατασταθεί δυστυχώς ξανά στη χώρα μετά τις εκλογές του 2019 με όλα αυτά τα ελλείμματα χρεοκοπίας που έχουν έρθει ξανά στη επιφάνεια.

Η δικαιολογία της ΝΔ είναι ότι αυτά σχετίζονται με την πανδημία, όμως δε μιλάμε για την πανδημία ούτε για τις αναγκαστικές και σωστές εν πολλοίς στην κατεύθυνσή τους όχι στον όγκο τους πολιτικές που ασκήθηκαν για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, τα όσα δόθηκαν για το ΕΣΥ το προηγούμενο διάστημα, τα πολύ λίγα σε σχέση μ´ αυτά που πρέπει να δοθούν στο μέλλον και ούτω καθεξής.

Άρα δε μιλούμε γι` αυτές τις πολιτικές, μιλούμε για πολιτικές που ασκήθηκαν αυτά τα χρόνια και που πρόκειται να συνεχιστεί η άσκησή τους και οι οποίες δεν έχουν έχουν σχέση με την πανδημία.

1) Δεν είχαν σχέση με την πανδημία κ. Σταϊκούρα τα 5 δισεκατομμύρια περίπου ευρώ απευθείας αναθέσεων που πολλές απ´ αυτές έγιναν σε εταιρείες, που έστησε το κομματικό κράτος της ΝΔ, οι φίλοι, οι παρασιτικοί φίλοι αυτού του κόμματος την προηγούμενη νύχτα, για να πάρουν αυτές τις απευθείας αναθέσεις.

2) Δεν έχουν σχέση με την πανδημία το έλλειμμα από το τζογάρισμα των επικουρικών συντάξεων που αποφασίσατε να προχωρήσετε, ένα έλλειμμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπολογίζει, αποφαινόμενη ότι ψευδέστατα ο αρμόδιος Υπουργός και η Κυβέρνηση είπαν τα αντίθετα στην αρχική φάση στα 300.000.000 κατ´ έτος και σε μία προοπτική που ξεπερνάει το 1 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

3) Η μείωση των γονικών παροχών για τους έχοντες και κατέχοντες από 1.000.000 και πάνω, όταν είναι 2 μαζί από 800.000 ευρώ και πάνω ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις επαύλεις της Φιλοθέης και της Εκάλης δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία.

Είναι πολιτικές που ασκήθηκαν για τους έχοντες και κατέχοντες, για τους πλούσιους.

4) Δεν έχουν σχέση με την πανδημία οι αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες κ. Σταϊκούρα.

Μόνο για το εκπαιδευτικό κέντρο της Καλαμάτας αποδείξαμε ότι 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα κοστίσει περισσότερο αυτή η αλόγιστη και σκανδαλώδης σύμβαση που έχει υπογραφεί με μία εταιρία Ισραηλινή που θα μεσολαβήσει να αγοράσει το ελληνικό κράτος εκπαιδευτικά αεροσκάφη από την Ιταλία.

Ακούστε από την Ιταλία οι Ισραηλινοί θα μεσολαβήσουν, 1 δισεκατομμύριο μόνο αυτό θα κοστίσει.

5) Το ρεκόρ των μετακλητών κύριε Σταϊκούρα τι σχέση έχει με την πανδημία; Έχετε ξεπεράσει κάθε ρεκόρ μετακλητών.

Χιλιάδες μετακλητοί έχουν διοριστεί στο Δημόσιο, στα Υπουργικά σας γραφεία.

6) Οι 4.500 ειδικοί φρουροί οι οποίοι προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ και χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίοι ανεκπαίδευτοι ανέλαβαν δράση με ένα σωρό κρούσματα έκνομης συμπεριφοράς αστυνομικών δυνάμεων, τους οποίους τώρα τους οδηγείτε και στην επανεκπαίδευση.

7) Τί σχέση έχουν κύριε Σταϊκούρα οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης να ζητάει για το Εnterprise Greece την εξαίρεσή του από τη Διαύγεια;

Έχουν σχέση με την πανδημία αυτές οι πολιτικές, για να μπορούν οι δικοί σας οι κολλητοί, τα golden boys της Δεξιάς να διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ;

Έχουν σχέση με την πανδημία αυτά; Καμία απολύτως σχέση.

8) Τί σχέση έχουν κύριε Σταϊκούρα με την πανδημία οι παράνομες προσλήψεις που έγιναν και σε εποπτεύοντες φορείς του δικού σας Υπουργείου, για τις οποίες είστε πολιτικά και προσωπικά υπεύθυνος;

Η ΕΤΑΔ γιατί δεν υπάγεται σε εσάς κύριε Σταϊκούρα;

Σύμφωνα με την έκθεση του ΑΣΕΠ η ΕΤΑΔ υπερταμείο με τη δική σας πρωτίστως ως Υπουργείο πολιτική ευθύνη, αυτό δεν έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας την ευθύνη ούτε το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης.

Και το 2020 κύριε Σταϊκούρα σύμφωνα με την έκθεση του ΑΣΕΠ έγιναν όλες οι προσλήψεις στην ΕΤΑΔ παράνομες.

Και διαπιστώθηκε ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΤΑΔ διενεργήθηκαν παρανόμως.

Ποιος είναι ο πολιτικά αρμόδιος, ο επισπεύδων που έπρεπε να κινήσει διαδικασίες ώστε αυτές οι προσλήψεις να μην έχουν πρώτον πραγματοποιηθεί παράνομα και αφού πραγματοποιήθηκαν να υποστούν κυρώσεις αυτοί που τις πραγματοποίησαν;

9) Η λίστα Πέτσα, κύριε Σταϊκούρα, τί σχέση έχει με την πανδημία;

Που όταν στην εξεταστική επιτροπή αποκλείσατε όλους τους μάρτυρες και φέρατε μόνο αυτούς που θέλατε εσείς, παρόλα αυτά, αυτό το οποίο έρχεται στην επιφάνεια είναι ακριβώς αυτό το δύσοσμο μοντέλο διακυβέρνησης διαφθοράς και αδιαφάνειας από αυτούς τους ίδιους τους μάρτυρες που εσείς αποφασίσατε να φέρετε στην εξεταστική επιτροπή.

Θα κλείσω κύριε Πρόεδρε λέγοντας το εξής.

Ενώ είστε το κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα το 2009, ενώ μολονότι αυτού του ιστορικού αναντίλεκτου γεγονότος έχετε το προνόμιο να είστε η πρώτη μη μνημονιακή κυβέρνηση μετά το 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια, εντούτοις στην πραγματικότητα δεν είστε μία μεταμνημονιακή κυβέρνηση, είστε κύριε Σταικούρα μία προμνημονιακή κυβέρνηση, με διπλή έννοια.

Και γιατί επαναφέρετε όλες εκείνες τις πρακτικές, αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας χρεοκόπησαν, όλο εκείνο το μοντέλο χρεοκοπίας το οποίο μας οδήγησε στα μνημόνια που τόσο μεγάλο πόνο προκάλεσαν στον ελληνικό λαό, αλλά και με την έννοια είστε μια προμνημονιακή κυβέρνηση κύριε Σταϊκούρα η οποία πραγματικά με τις πολιτικές που ασκεί προμηνύονται νέα μνημόνια για τον ελληνικό λαό.

Νέα μνημόνια που θα έρθουν ακριβώς όχι από πολιτικές που πρέπει όντως να ασκηθούν για να στηριχθεί η πραγματική παραγωγική οικονομία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, αλλά πολιτικές που ασκούνται και δημιουργούν ελλείματα και οδηγούν σε νέα χρεοκοπία για να μπορέσει να τροφοδοτηθεί αυτό το φαύλο πελατειακό, αυτό το απαράδεκτο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο χρησιμοποιείτε ξανά.

Σχετικά άρθρα