Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θέλουν να “εξάγουν” την κρίση τους σε Κύπρο και Ελλάδα

Οι Τούρκοι θέλουν να “εξάγουν” την κρίση τους σε Κύπρο και Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αχμέτ Νταβούτογλου, Κύπρος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια της Άγκυρας να “εξάγει” την βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα και την Κύπρο με αφορμή την νέα γεώτρηση φυσικού αερίου στην Μεγαλόνησο.

Στριμωγμένη στην γωνία, με την διεθνή κοινότητα απέναντί της αλλά και το εμφύλιο πόλεμο με τους Κούρδους να είναι σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό τους, επιδίδονται σε επικίνδυνους λεονταρισμούς κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η προκλητική στάση τους να στείλουν πολεμικό πλοίο στην Κύπρο στην περιοχή της γεώτρησης οδήγησε σπάσιμο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για άλλη μια φορά επεσήμανα ότι είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ νησιού, όμως οι Τούρκοι δεν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν και προχωρούν στις προκλητικές ενέργειες.

Η τουρκική πολιτική σκηνή πάντα έκανε εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης στην Ελλάδα και φαίνεται ότι και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο θεωρητικός του νεο – Οθωμανισμού ακολουθεί την πεπατημένη.

Η Κύπρος πάντως προσπαθεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι τα κυπριακά κοιτάσματα είναι και ευρωπαϊκά και η αξιοποίησή τους είναι σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη.

η Αθήνα αντέδρασε με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Σε αυτό καταγράφεται η έντονη διαμαρτυρία της Ελλάδας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Η Τουρκία απάντησε με… διάβημα προς τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα, ο οποίος εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και έγινε δέκτης των τουρκικών θέσεων για τη διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό, αλλά και για τις τουρκικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχετικά άρθρα