Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης μετά την τριμερή στο Ισραήλ ταξιδεύει στη Ρωσία για να δει τον Πούτιν

Ο Μητσοτάκης μετά την τριμερή στο Ισραήλ ταξιδεύει στη Ρωσία για να δει τον Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισραήλ, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναφτάλι Μπένετ, Νίκος Αναστασιάδης, Ρωσία,

Την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Τουρκία αποδοκίμασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στη Διάσκεψη, οι ηγέτες και των τριών χωρών εξέφρασαν την πρόθεση τους να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική και αμυντική τους συνεργασία.

Πριν επισκεφθεί το Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νέο ηγέτη του Ισραήλ και έχοντας δίπλα του και το Νίκο Αναστασιάδη αποδοκίμασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

»Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλύτερες», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ως μία σειρά από πεδία συνεργασίας όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, οι επενδύσεις, ο τουρισμός.

Οι τρεις ηγέτες μάλιστα, όπως τονίζεται και στη διακήρυξη της Συνόδου δηλώνουν έτοιμοι για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής τους συνεργασίας.

Παραμονή του ταξιδιού του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τους Μπλίνκεν και Μενέντες.

Κοινή διαπίστωση ήταν ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Τουρκία, τον Μάρτιο του 2020 επιχείρησε να το εργαλειοποιήσει, αλλά τώρα ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, στη σωστή κατεύθυνση.

«Μπορώ να σας πω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά για να σώσουμε ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει στη θάλασσα.

»Αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Σότσι της Ρωσίας όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά άρθρα