Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Στοκχόλμη ο Δένδιας: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο»

Στη Στοκχόλμη ο Δένδιας: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Δένδιας, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε την Πέμπτη στην 17η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, η οποία έλαβε χώρα στην Στοκχόλμη.

Στην παρέμβαση του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την υποχρέωση των συμμετεχόντων-κρατών στον ΟΑΣΕ για τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει ρητά για την απειλή ή τη χρήση βίας, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, επανέλαβε την πλήρη καταδίκη από τη χώρα μας οιασδήποτε προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, από όπου και αν προέρχεται, για πολιτικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν επίσης Ευρωπαϊκά σύνορα.

Σειρά από διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας είχε σειρά από διμερείς συναντήσεις.

Καταρχήν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Mukhtar Tileuberdi, με τον οποίον εξετάσθηκε η προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας.

Επίσης, συζητήθηκε η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας αυτής ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους όσον αφορά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κάλεσε για συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Κιργίζιο ομόλογό του στην Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε συμμετάσχει επίσης σε Υπουργική Διάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Υπήρξε επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών Svetlan Stoev, κατά την οποία εξετάσθηκε η συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέχεια της επίσκεψης του στο Σεράγεβο τον περασμένο Ιανουάριο, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την ομόλογό του της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Bisera Turkovic.

Κατά την συνάντηση επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας για την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ενότητα της χώρας μέσα από ένα λειτουργικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Επεσήμανε, όμως την ιδιαίτερη ανησυχία της Ελλάδας για τις εξελίξεις στην χώρα, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής της προοπτικής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη και πρόθυμη να συνδράμει για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Ύστερα από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και την επίσκεψη στο Ερεβάν τον περασμένο έτος, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ Ararat Mirzoyan, στον οποίο τόνισε τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στον Καύκασο.

Αναφορικά με το Ορεινό Καραμπάχ, ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της ομάδας Μινσκ, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Στη συνέχεια υπήρξε σύντομη συνάντηση με τον Αζέρο ΥΠΕΞ Jeyhun Bayramov, την πρώτη συνάντηση από το 2019, στον οποίο τόνισε την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Αγίου Μαρίνου Luca Beccari, με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ελληνική υποψηφιότητα για θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Η συνεργασία στους Διεθνείς Οργανισμούς συζητήθηκε επίσης και κατά την συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας Maria Ubach Fon.

Σχετικά άρθρα