Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βαρουφάκης παρουσίασε το βιβλίο του «πολιτικής επιστημονικής φαντασίας» με τίτλο «Το Άλλο Τώρα»

Ο Βαρουφάκης παρουσίασε το βιβλίο του «πολιτικής επιστημονικής φαντασίας»  με τίτλο «Το Άλλο Τώρα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, ΜέΡΑ25 | DiEM25 Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025,

Το βιβλίο του, με τίτλο «Το Άλλο Τώρα» παρουσίασε ο βουλευτής και γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Πρόκειται για ένα βιβλίο «πολιτικής επιστημονικής φαντασίας», που σκοπό έχει να θέσει ερωτήματα, ανέφερε ο συγγραφέας του, «να διατυπώσει πιθανές απαντήσεις και να αφηγηθεί, το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινωνίες, σε μια «προοδευτική, φιλελεύθερη και σοσιαλιστική» κατεύθυνση, εάν είχε καταρρεύσει ο παγκόσμιος καπιταλισμός, με αφορμή τη μεγάλη, παγκόσμια, χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το βιβλίο(εκδόσεις Πατάκη) κάτω από τον τίτλο του θέτει το κύριο ζητούμενο της πλοκής του με το επίγραμμα:

«Αντιμέτωποι με ένα εναλλακτικό παρόν». Για μας, που είμαστε αριστεροί», είπε ο κ Βαρουφάκης, «ένα καίριο ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να λειτουργεί ο κόσμος χωρίς καπιταλισμό. Προσπαθώ να εκφράσω μέσα από το βιβλίο, πώς, την τεράστια κρίση του καπιταλισμού το 2008 εμείς, οι προοδευτικοί αριστεροί που οραματιζόμαστε μια μη καπιταλιστική κοινωνία, αυτό το 2008, μπορούσαμε να το έχουμε χρησιμοποιήσει, όχι βέβαια για να γίνει σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες και αυστηρή λιτότητα για τους λαούς όλου του κόσμου, αλλά για να δημιουργηθεί μια τεχνολογικά προηγμένη, φιλελεύθερη, σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς ιδιωτική κτήση των μέσων παραγωγής, μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση».

«Θεωρώ ότι είναι ένα έναυσμα για συζήτηση, θα ήθελα όποιος το διαβάσει, είτε είναι αριστερός, είτε δεξιός, είτε υπέρ, είτε κατά του καπιταλισμού, να το διαβάσει και να το ευχαριστηθεί και να δει ένα κομμάτι του εαυτού του μέσα σε αυτό» πρόσθεσε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μέσα από τρεις ήρωες της πλοκής, έναν Έλληνα, μια Αγγλίδα και μία Αμερικανίδα ανιχνεύει, διαλεκτικά, τις διαφορετικές εκδοχές, την εναλλακτική κατεύθυνση, προτείνει και αντιπροτείνει, διατυπώνει επιχειρήματα της μιας, ή της άλλης πλευράς. Σκιαγραφεί μέσα από ρεαλιστικές παραδοχές για την παγκόσμια οικονομία, τη δυνατότητα μετασχηματισμού της , όπως και των παραγωγικών και των κοινωνικών σχέσεων, στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια άλλη «προοδευτική», μη καπιταλιστική, προοπτική για τις κοινωνίες.

«Παραθέτω ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να είναι μια μη καπιταλιστική κοινωνία σήμερα, αλλά με ερωτηματικά, για να μην είμαστε δογματικοί, εμείς οι αριστεροί. Ο φόβος είναι, όπως με δίδαξε ο μακρονησιώτης πατέρας μου, είναι ο δογματισμός της δικής σου παράταξης» ανέφερε ο συγγραφέας.

«Δεν έχει διδακτισμό, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» υπογράμμισε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ Άρης Στυλιανού και πρόσθεσε: «Ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη, ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, το οποίο όμως συντίθεται από πάρα πολλές ιδέες, φιλοσοφικές, πολιτικές, κοινωνικές και προτείνει μια εναλλακτική στον καπιταλισμό.

«Ο συγγραφέας συνδυάζει και εκλαϊκεύει με τους τρεις βασικούς του ήρωες τη φιλοσοφία δέκα σημαντικών φιλοσόφων του 20αι. και τεσσάρων ψυχαναλυτών. Αυτό χρειάζεται ευφυΐα, δε μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει» επεσήμανε μιλώντας για το βιβλίο, ο συγγραφέας Τέλος Φίλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα