Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία: «Βαθιά ριζωμένες οι σχέσεις μεταξύ μας»

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία: «Βαθιά ριζωμένες οι σχέσεις μεταξύ μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Γαλλία, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Κύπρος, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάμεχ Σούκρι, Υπουργείο Εξωτερικών,

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Στo κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οι υπουργοί χαιρέτησαν τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και ζήτησαν τη συνέχιση της συνεργασίας.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι οι υπουργοί συζήτησαν την κοινή δράση για την επίτευξη κοινών στόχων σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της Covid-19 και η μετανάστευση.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στις «εξαιρετικές σχέσεις» και των τεσσάρων χωρών, σε πλήρη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τόνισαν τη στρατηγική φύση της σχέσης τους.

Οι υπουργοί πρόσθεσαν ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Συζήτησαν επίσης τρόπους ενίσχυσης και συνέχισης της συνεργασίας για την επίτευξη κοινών στόχων σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και η μετανάστευση.

Εν κατακλείδι, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, είχε συνομιλίες την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για την ανάπτυξη των διμερών δεσμών και την αποκρυστάλλωση των αποτελεσμάτων της ανώτερης επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Κάιρο.

Οι συνομιλίες έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης του Σούκρι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Κύπρου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, οι υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και το Κυπριακό.

Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Σαχέλ, τον Κόλπο καθώς και την κρίση στη Λιβύη.

Σχετικά άρθρα