Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ράπισμα Δένδια σε Γερμανία & Ισπανία επειδή ναυπηγούν τον τουρκικό στόλο παρουσία Λε Ντριάν

Ράπισμα Δένδια σε Γερμανία & Ισπανία επειδή ναυπηγούν τον τουρκικό στόλο παρουσία Λε Ντριάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Γερμανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Ισπανία, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Σαχέλ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τις ευχαριστίες της Ελλάδας στη Γαλλία για τη συμμετοχή της στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), όπου καταστράφηκε ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος και εξασφαλίστηκε η Ελληνική Επανάσταση και η ίδρυση ελληνικού κράτους, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας προς τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θέλω, λοιπόν, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την παρουσία του Γάλλου Υπουργού σήμερα στην Αθήνα, ακόμη και τις θερμές ευχαριστίες μας, δεδομένου ότι φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του νέου ελληνικού κράτους και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία βοήθησε στο Ναυαρίνο.

»Χωρίς εκείνη τη ναυμαχία, ίσως το σημερινό ελληνικό κράτος να μην είχε καταφέρει να υπάρξει», ανέφερε εμφατικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Επίσης συγκρατούμε -και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό- την πρόθεση της Γαλλίας να επεκτείνει την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών στα γαλλικά σχολεία».

Ελληνογαλλική Συμφωνία

«Επιστέγασμα, όμως, του άνευ προηγουμένου επιπέδου των σχέσεών μας αποτελεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης», συνέχισε ο Νίκος Δένδιας.

«Μία Συμφωνία που περιλαμβάνει Ρήτρα Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών -πολύ σύγχρονων- οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belharra και τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία δημιουργούν μία δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής.

»Η Ελλάδα, βεβαίως, προμηθεύεται από τη Γαλλία αμυντικό εξοπλισμό.

»Και η Γαλλία προμηθεύει την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα».

Καρφί σε Γερμανία και Ισπανία

«Και θα μου επιτρέψετε να πω πολύ καθαρά ότι θα ευχόμασταν και άλλα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας.

»Και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες, και ιδίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Νίκος Δένδιας «φωτογραφίζοντας» Γερμανία και Ισπανία που μεταξύ άλλων ναυπηγούν το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

«Και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», συνέχισε.

«Και, βέβαια, χώρες που δεν αποδέχονται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ήτοι την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καίτοι είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ελληνογαλλική συμμαχία δεν στρέφεται εναντίον κανενός

«Θα ήθελα όμως να επαναλάβω κάτι που έχουμε τονίσει και εμείς, αλλά και η γαλλική πλευρά, ότι η Συμφωνία μας με τη Γαλλία δεν απειλεί οιονδήποτε. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε.

»Η Συμφωνία μας προβλέπει επίσης τον στενό συντονισμό μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

»Και η σημερινή μας συνάντηση με τον αγαπητό μου Ζαν-Ιβ αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτής της Συμφωνίας.

»Γιατί συζητήσαμε και εξετάσαμε τις κοινές προκλήσεις και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεταξύ μας σύμπτωση απόψεων».

Η Γαλλία στην προεδρία της ΕΕ

«Μιλήσαμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την επερχόμενη Γαλλική Προεδρία, και τις προτεραιότητες που η Γαλλία έχει επιλέξει για την Προεδρία της.

»Η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η Γαλλική Προεδρία.

»Θα είμαστε αρωγοί στην προώθηση του τρίπτυχου “επανεκκίνηση, ισχύς, ένταξη”, το οποίο έχει επιλεγεί.

»Θα συνεισφέρουμε στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, κάτι που είναι κατά την κρίση μας απολύτως συμβατό με τις νατοϊκές μας δεσμεύσεις».

Η κατάσταση στο Σαχέλ και η διπλωματία εμβολίων

«Συζητήσαμε επίσης εκτενώς για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

»Η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές μέσω της νέας Πρεσβείας μας στη Σενεγάλη.

»Συζητήσαμε επίσης τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις με την Υποσαχάρια Αφρική.

»Όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι σε μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής, σε μια χώρα μάλιστα της Γαλλοφωνίας, τη Ρουάντα.

»Και πρέπει να σας πω ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε με ένα γαλλικό αεροσκάφος, με ένα Falcon Dassault.

»Προσβλέπουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

»Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στη Γκαμπόν και στη Γκάνα όπου θα δωρίσουμε εμβόλια.

»Θα δωρίσουμε εμβόλια και στην Αλγερία γιατί αυτό είναι το ευρωπαϊκό μας καθήκον, αυτό είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον.

»Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα για όλο τον πλανήτη και αυτή είναι η άποψη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

»Όμως θέλω να είναι σαφές ότι έχουμε έναν διαρκή συντονισμό με την γαλλική πλευρά για τα θέματα που αφορούν στην Αφρική».

Δυτικά Βαλκάνια

«Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

»Λυπάμαι που λέω ότι είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

»Συζητήσαμε για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

»Συζητήσαμε την ανάγκη να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια για την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

»Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του χρόνου».

Λιβύη – Μεσόγειος

«Και επίσης θα ήθελα και δημοσίως να ευχαριστήσω και τον Ζαν-Ιβ για την πρόσκληση της Ελλάδας στην πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη.

»Διάσκεψη που υιοθέτησε συμπεράσματα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος ακριβώς της Λιβύης και της λιβυκής κοινωνίας.

»Τέλος, είχαμε αναλυτική συζήτηση για τη Μεσόγειο, για τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα.

»Ούτως ή άλλως τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς που θα έχουμε αμέσως μετά».

Σχετικά άρθρα