Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη με συμμετοχή της Ελλάδας για δεύτερη φορά – Όλοι λένε να φύγουν οι Τούρκοι

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη με συμμετοχή της Ελλάδας για δεύτερη φορά – Όλοι λένε να φύγουν οι Τούρκοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γιάννης Οικονόμου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στη Διάσκεψη του Παρισιού για το μέλλον της μετεμφυλιακής Λιβύης στρέφεται το παγκόσμιο διπλωματικό ενδιαφέρον.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον Οικονόμου

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη- γεγονός που αποδεικνύει την σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου λέει ψέματα -για μία ακόμη φορά- εκθέτοντας ανέμελα τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει σε σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη. Είναι η δεύτερη.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας στις 13 Νοεμβρίου 2018, ακριβώς πριν τρία χρόνια.

Μπορεί η ΝΔ τότε να μην ασχολούνταν με την εξωτερική πολιτική της χώρας, ήταν βλέπετε αφοσιωμένη με τον ανένδοτο λάσπης, αλλά είναι απαράδεκτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υποβαθμίζει τη θέση της πατρίδας για να ανυψώσει εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα υπάρχει ως κράτος 200 χρόνια, δεν ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Αναγκαζόμαστε να δημοσιεύσουμε την ανάρτηση του πρωθυπουργικού λογαριασμού στο Twitter πριν τρία χρόνια, για να σοβαρευτούν επιτέλους οι αμετροεπείς.

Η χώρα έχει συνέχεια κύριοι. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι συμπεριφέρεστε σαν πανικοβλημένοι, σαν λυσσασμένοι να σφετεριστείτε τα πάντα; Τι είστε; Κακομαθημένοι; Ανασφαλείς;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι με διακριτή ατζέντα και με άμεση προτεραιότητα την ομαλή μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα, χωρίς την επιρροή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, όπως αυτές της Τουρκίας, επί του λιβυκού εδάφους.

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από την Λιβύη και στηρίζει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021» σημειώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Οι προτεραιότητες των ισχυρών στην Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη

Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή Καντάφι κι ενώ μεσολάβησε ο πολυετής και αιματηρός εμφύλιος, η διεθνής κοινότητα έχει θέσει δύο κορυφαίες προτεραιότητες για τη Λιβύη:

Την μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα, μέσω εκλογής νόμιμης κυβέρνησης, με ελεύθερες κάλπες που είναι προγραμματισμένο να στηθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων.

Η Τουρκία επέλεξε να υποτιμήσει τη διαδικασία, στέλνοντας σε μια σύνοδο αρχηγών – κρατών, τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Διαφωνεί κυρίως στην αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς είναι η χώρα που διακρατεί στο λιβυκό έδαφος και επίσημες ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικούς συμβούλους, αλλά και μισθοφόρους, προερχόμενους κυρίως από το μέτωπο της Συρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η Ρωσία, χώρα που επίσης έχει σημαντικές μισθοφορικές δυνάμεις στη Λιβύη, φέρεται έτοιμη σύμφωνα και με όσα είπε ο Λαβρόφ στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συναινέσει στην απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ δια της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις θα θέσουν στο τραπέζι το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Μια ασταθής Λιβύη θα μπορούσε να γίνει πεδίο υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων, λένε οι Αμερικανοί.

Η Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι στο Παρίσι επιδιώκει και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, καθώς το λιβυκό έδαφος έχει γίνει ξανά η πρώτη πύλη παράτυπης εισόδου στην Ευρώπη.

Η Γαλλία, προεδρεύει ο Εμμάνουελ Μακρόν, ενδιαφέρεται και αυτή για το μεταναστευτικό, αλλά κυρίως θεωρεί ότι ως ισχυρότερη ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ενισχύσει το δίκτυο της επιρροής της.

Κοινός παρονομαστής όλων είναι η συμμετοχή στην ανοικοδόμηση των ρημαγμένων λιβυκών υποδομών και γενικότερα στην ανόρθωση της οικονομίας.

Απώτερος στόχος της Αθήνας είναι η εν τοις πράγμασι ακύρωση, μέσω μιας νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ελβετία: Συνάντηση Δένδια με τον ομόλογό του

Στο μεταξύ, από την Ελβετία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας υπέδειξε για ακόμα μια φορά στην Τουρκία το δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

»Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανανεώνει για ένα χρόνο τις κυρώσεις έναντι Τούρκων πολιτών και εταιρειών για τις παράνομες έρευνες του 2019 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Τέτοια περιοριστικά μέτρα είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα, φορείς και οντότητες καθώς και η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο» επισημαίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Ένας έρωτας για εξοπλισμούς ξεκίνησε από την Ελλάδα.

»Αυτό όμως βλάπτει και πάλι τον ελληνικό λαό.

»Γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία είναι προφανή» τονίζει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Hurriyet».

Σε αυταρχικές αντιλήψεις της Τουρκίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για τη μήνυση Ερντογάν κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Νοεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα να συνεδριάσει η τετραμερής Ελλάδας – Γαλλίας- Κύπρου – Αιγύπτου.

Σχετικά άρθρα