Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τον μεγαλύτερο δήμο της Τρίπολης της Λιβύης

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τον μεγαλύτερο δήμο της Τρίπολης της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη, σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, με τίτλο «Διεκδικητικός Πατριωτισμός», κληθείς να απαντήσει για τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα συνοδεύσει.

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση.

»Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη.

»Βεβαίως, όμως, με κανέναν τρόπο δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων» σημείωσε.

Εξήγησε πως είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».

Σε ερώτηση του συγγραφέα του βιβλίου για το μέλλον της συμφωνίας με τη Λιβύη όσον αφορά την ΑΟΖ, είπε ότι στο παρελθόν με τη χώρα αυτή υπήρξε μακρά σειρά διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε ότι η διαφορά για την οποία δεν συμφωνήσαμε με την προ της πτώσης του Καντάφι Λιβύη ήταν της τάξης του 3% της θαλάσσιας έκτασης.

Ανέφερε πως αν αυτή η συμφωνία είχε υπογραφεί, δεν θα υπήρχε το «τουρκολιβυκό» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, προέταξε την ανάγκη εθνικού ρεαλισμού και να μπορούμε να έχουμε μια ομόνοια στη λήψη των βασικά σημαντικών εθνικών αποφάσεων.

«Είμαστε πολύ μικροί για να μπορούμε να αντέξουμε διχόνοια στις υπαρξιακές μας επιλογές.

»Δεν μπορεί η χώρα να το έχει αυτό» υπογράμμισε και τόνισε ταυτόχρονα:

«Παρά τις διαφοροποιήσεις, τα τελευταία χρόνια που ασκώ αυτά τα καθήκοντα υπάρχει μια κοινωνική ωριμότητα γύρω από τις αναγκαίες μεγάλες επιλογές».

Κλείνοντας τη συζήτηση για τη Λιβύη, επισήμανε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τον μεγαλύτερο δήμο της Τρίπολης, στον οποίο διαμένουν κυρίως εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, ο οποίος έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα που προέρχεται από εκτοπισμένα παιδιά, τα οποία θα αρχίσουν να παίζουν από την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη κατηγορία της Λιβύης φορώντας στη φανέλα τους την ελληνική σημαία.

Σχόλιο Tribune: Περί «τουρκολιβυκής» συμφωνίας

Η ψευδοσυμφωνία ψευδοοριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και του προηγούμενου καθεστώς της Τρίπολης, του Τουρκολίβυου ισλαμιστή Σαράτζ, ΔΕΝ έχει κυρωθεί από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και επίσης ακολούθησε η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην ίδια περιοχή.

Η ισλαμιστική ψευδο-οριοθέτηση δεν υφίσταται.

Αυτή η ψευδοσυμφωνία δεν είναι «τουρκο-λιβυκή».

Ο υπουργός Εξωτερικών πολύ εύστοχα αρχικά είχε αποκαλέσει αυτή την εξωπραγματική φάρσα «ψευδομνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ».

Γιατί την αποκαλούμε και -λιβυκή; Επειδή την υπέγραψε ένα μη εκλεγμένο καθεστώς, με την εξουσία του περιορισμένη στην Τρίπολη, δίχως νομιμοποίηση και κύρωση από τη Βουλή;

Δεν υπάρχει «τουρκολιβυκή» συμφωνία, αυτή γνωρίζουμε ότι είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας και του Διεθνούς Δικαίου: Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη – «Για μας δεν υπάρχει “τουρκολιβυκό μνημόνιο”».

Και η λιβυκή Βουλή έχει επίσης πει: Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου «μπλοκάρει ανεύθυνες ατζέντες».

Σχετικά άρθρα