Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρέσβης Πάιατ σε Αφγανές βουλευτίνες ικέτισσες στην Αθήνα: «Βρίσκεστε στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας»

Πρέσβης Πάιατ σε Αφγανές βουλευτίνες ικέτισσες στην Αθήνα: «Βρίσκεστε στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Αφγανιστάν, Διπλωματικό Σώμα, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ζέττα Μακρή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Νότης Μηταράκης, Πρόσφυγες, Σοφία Βούλτεψη, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ταλιμπάν, Τζέφρι Πάιατ, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εργασίας, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, δέχτηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στην πρεσβευτική κατοικία των ΗΠΑ στην Αθήνα 15 Αφγανές βουλευτίνες, δικαστίνες και ηγέτισσες της κοινωνίας των πολιτών, που φιλοξενούνται ως ικέτισσες στην Αθήνα.

Παρόντες και παρούσες στη συνάντηση Έλληνες αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και η υφυπουργός Εργασίας για θέματα φύλου Μαρία Συρεγγέλα.

Συμμετείχε και η Ναντίνα Χριστοπούλου, επικεφαλής του Δικτύου «Μέλισσα« με έδρα την Αθήνα, το οποίο παρέχει υποστήριξη στις Αφγανές πολιτικές πρόσφυγες.

Οι ικέτισσες, γυναίκες που κατείχαν εκλεγμένα αξιώματα στο Αφγανιστάν, εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ τον Αύγουστο.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περισσότεροι από 700 εξέχοντες Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες και μέλη οικογενειών τους στην Ελλάδα.

«Παρακαλώ μην ξεχνάτε τον λαό του Αφγανιστάν», είπαν οι Αφγανές αξιωματούχοι, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στο Αφγανιστάν.

Δήλωσαν ότι επιθυμούν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και τους ψηφοφόρους τους στο Αφγανιστάν και ζήτησαν από τους Έλληνες ηγέτες και τον πρέσβη Πάιατ υποστήριξη για να ακουστούν οι φωνές τους στη διεθνή κοινότητα.

Εξέφρασαν επίσης την ευγνωμοσύνη τους στην κυβέρνηση της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό για τη φιλοξενία.

Ο πρέσβης Πάιατ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη γενναιοδωρία που επέδειξε η κυβέρνηση της Ελλάδας στη φιλοξενία των Αφγανών και απευθυνόμενος στις ικέτισσες είπε:

«Έχετε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και θα ζητήσουμε από τους Ταλιμπάν να λογοδοτήσουν.

»Είναι πολύ ισχυρό που ως υποστηρικτές της αφγανικής δημοκρατίας, βρίσκεστε εδώ στην Αθήνα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας.

»Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι η ιστορία δεν είναι φυλακή.

»Αναδύθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εν μέσω μεγάλης φτώχειας και κοινωνικού διχασμού και σήμερα είναι μια σύγχρονη, ευημερούσα ευρωπαϊκή δημοκρατία με γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να είναι πηγή ελπίδας».

Ο Νότης Μηταράκης έγραψε στο Twitter:

«Επισκέφθηκα, σήμερα [Τρίτη 9/11), την πρεσβευτική κατοικία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μαζί με γυναίκες αξιωματούχους από το #Αφγανιστάν.

»Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στον πρέσβη Πάιατ ότι, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας, παρείχαμε ασφαλή μεταφορά, διεθνή προστασία και βοήθεια σε 700 πολίτες του Αφγανιστάν για ανθρωπιστικούς λόγους.

»Παράλληλα, η συμβολή διεθνών οργανισμών, με παρουσία στην αμερικανική ήπειρο, ήταν καθοριστική.

»Η αγαστή -διαχρονικά-συνεργασία μας σε ζητήματα μετανάστευσης με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ προεξόφλησε την επιτυχία της επιχείρησης εκκένωσης».

Σχετικά άρθρα