Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: «Ως εδώ! Μητσοτάκη φύγε» για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας

Αλέξης Τσίπρας: «Ως εδώ! Μητσοτάκη φύγε» για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακρίβεια, Αλέξης Τσίπρας, ΔΕΗ, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Φυσικό Αέριο,

Τσίπρας: Ως εδώ, ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο – Αν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις να αποχωρήσει να τις πάρουμε εμείς – Αντί για στοιχειώδη συνεννόηση για την πανδημία καταφεύγει στο διχασμό, το καταφύγιο των ενόχων – Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο – Όταν όλοι μετράμε κρούσματα και θανάτους ο κ. Μητσοτάκης μετρά ψήφους – Ανεπάρκεια και προχειρότητα οι εξαγγελίες κάθε δύο μήνες άλλης επιδοματικής ενίσχυσης για την ακρίβεια, τα 9 ευρώ, που έγιναν 18 και τώρα 30 μπροστά σε αυξήσεις των 150 και 200 ευρώ στα νοικοκυριά είναι ψίχουλα

Βασικά σημεία συνέντευξης Τσίπρα στο ραδιόφωνο «Παρατηρητής» της Θράκης:

– Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση ως χώρα στην πανδημία. Η Ελλάδα βρίσκεται τους τελευταίους 3 μήνες στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στις απώλειες ανθρώπων ανά εκατ. πληθυσμού.

– Το ποσοστό εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό και τα κρούσματα σε δυσθεώρατα ύψη.

– Δεν είναι ότι ξεκίνησε χθες η πανδημία και έχουμε αιφνιδιαστεί, είναι δύο χρόνια αυτή η πραγματικότητα.

Άρα υπάρχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας.

– Η ρητορική της κυβέρνησης, ιδίως από το Μάιο και μετά, ήταν ότι τελειώσαμε με την πανδημία.

Δεύτερη φορά σε έναν χρόνο που ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τελειώσαμε με την πανδημία.

Το είπε και το καλοκαίρι του 2020 με τα ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνα και μετά ήρθε το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Και μας το είπε και το καλοκαίρι που μας πέρασε.

– Η κυβέρνηση με επιπόλαιη στρατηγική έδωσε μήνυμα χαλαρότητας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ότι ξεμπερδέψαμε, δεν έχουμε κανένα θέμα, μπορούμε να ζούμε όπως ζούσαμε πριν.

Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό; Όμως ήταν το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή.

– Η αποτυχία στον εμβολιασμό οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες.

Η πιο σημαντική ασπίδα απέναντι στην πανδημία είναι η εμπιστοσύνη και ο κ. Μητσοτάκης δεν την εκπέμπει, δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες.

Η Ελλάδα υπολείπεται πάνω από 10-15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

– Δεν ενίσχυσε και δεν ενισχύει το ΕΣΥ. Γιατροί σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα εισάγουν στις ΜΕΘ.

Αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είχε δύο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, δύο χρόνια να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και δεν έκανε τίποτα.

– Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, δεν θα είναι γενικά και αόριστα μία ευθύνη.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε όλο αυτό το διάστημα και υπευθυνότητα και στάση αναγνώρισης της δύσκολης πραγματικότητας.

Έδωσε σε όριο υπερβολής συναίνεση για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κρίση.

Πόσες φορές έχω ζητήσει σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να βρούμε κοινούς τρόπους, υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, επιστημονική ομάδα κοινής αποδοχής για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις;

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται μονάχα την ώρα που όλοι μετράμε κρούσματα και θανάτους να μετράει ψήφους.

– Αντί να σκύψει πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν υγειονομικούς και εθνικούς σαμποτέρ.

Αντί να επιδιώκει σε μία στιγμή αγωνίας και φόβου την ενότητα της κοινωνίας και στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καταφεύγει στο τελευταίο καταφύγιο των ενόχων, στο διχασμό.

Αντί να συζητήσει, να ακούσει, έχει καταληφθεί από το επικίνδυνο αίσθημα της καταδίωξης.

– Αποδείχθηκε με το χθεσινό του διχαστικό παραλήρημα και την αλαζονική και αλλοπρόσαλλη στάση του ότι δεν διαθέτει στοιχειώδη ευαισθησία και στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης.

Ως εδώ, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο, αν δεν μπορεί και δεν θέλει να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν αβοήθητοι και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.

Έχει ευθύνες, οφείλει να τις αναλάβει, οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αν δεν μπορεί, ας το αφήσει να τις πάρουμε εμείς.

Για ακρίβεια

– Ο κόσμος βλέπει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με το ίδιο εισόδημα.

Βλέπει τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από πριν μία δεκαετία.

Εδώ και τρία χρόνια, μετά την αύξηση που κάναμε 11% δεν έχει αυξηθεί ούτε 0,5%.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση 2%, κοροϊδία 50 λεπτά σε ημερήσια βάση.

Δεν μπορεί πάλι να λέμε ότι φταίει η διεθνής ενεργειακή κρίση για όσα συμβαίνουν στο εισόδημα των νοικοκυριών, γιατί πάλι είμαστε πρωταθλητές στην τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά.

Τον Οκτώβρη έκλεισε με υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

– Η ΔΕΗ σταμάτησε να λειτουργεί με κριτήριο κοινωνικό όφελος και παίζει στον ανταγωνισμό για αύξηση τιμής ρεύματος αντί να τη συγκρατεί.

4,5 χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή.

– Το να εξαγγέλλει κάθε δύο μήνες επιδοματικές ενισχύσεις ο Πρωθυπουργός, δείχνει την ανεπάρκεια και προχειρότητα.

Δεν μπορείς να μην κατανοείς το μέγεθος της κρίσης.

Τα 9 ευρώ, που έγιναν 18 και τώρα 30 μπροστά σε αυξήσεις των 150 και 200 ευρώ στα νοικοκυριά είναι ψίχουλα.

– Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, μιλάμε για αυξήσεις τον Δεκέμβρη που θα είναι από 80% ως 150%.

Όταν μιλάμε για 120-130% αύξηση σε τιμολόγιο, αν μία επιχείρηση πλήρωνε ρεύμα 1.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.300.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης που το εισόδημα μειώνεται, που δεν υπάρχει ζήτηση και αγοραστική δύναμη, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δεινή θέση.

Απέναντι σε όλα αυτά οι ενισχύσεις τύπου 9,20,30 ευρώ που δίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο.

– Γιατί δεν προχωρά σε ριζικές τομές όπως αυτές που προτείναμε, όπως στην ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, γιατί δεν κάνει αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ, γιατί δεν δίνει ουσιαστικές επιδοτήσεις και δεν παρεμβαίνει στην πηγή των ανατιμήσεων με τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να σπάσει το καρτέλ, αλλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

– Και είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά, και λειτουργεί με απίστευτη προχειρότητα και μας φορτώνει με ψέματα.

Περιοδεία στη Θράκη

– Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμένα και τα στελέχη μας να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και να επικοινωνούμε μαζί τους αδιαμεσολάβητα.

Εμείς δεν είμαστε κόμμα των ολιγαρχών, των εξυπηρετήσεων και της διαπλοκής.

Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προπαγανδίζουν και να λιβανίζουν τις προτάσεις μας.

Η πανδημία όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο και υπήρχαν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μας στέρησε αυτή τη δυνατότητα, τώρα ξεκινάμε μία ουσιαστική πορεία προς το λαό.

Μία πορεία ενημέρωσης, συζήτησης, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας και να τα ενσωματώσουμε σε έναν συγκροτημένο προγραμματικό λόγο.

– Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα, δεν θα αργήσει κατά την άποψή μου, που ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα τιμωρήσει αυτούς που του υποσχέθηκαν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια που εμείς καταφέραμε, ανάπτυξη, λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και έχουν φέρει μία τραγωδία.

Το ζήτημα είναι να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια ευημερίας, προόδου, οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

– Δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται και η εμπειρία και η τεχνοκρατική ανάλυση, για αυτό και αναφερθήκατε σε σοβαρές προσωπικότητες που στελεχώνουν μία δεξαμενή σκέψης στο γραφείο μου για να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.

Χρειάζεται όμως και η επαφή με την κοινωνία, η δημιουργία κινημάτων για τη διεκδίκηση ώριμων κοινωνικών αιτημάτων και η γνώση των τοπικών προβλημάτων.

Σχετικά άρθρα