Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρβιτσιώτης: «Είμαστε έτοιμοι για όλα» απέναντι στην Τουρκία

Βαρβιτσιώτης: «Είμαστε έτοιμοι για όλα» απέναντι στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι για να είναι ουσιαστικός και ειλικρινής ένας διάλογος, πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές που η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δείχνει να αμφισβητεί και να παραβιάζει συστηματικά, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Είμαστε έτοιμοι για όλα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλήσει, αλλά δεν φοβάται και να απαντήσει αν χρειαστεί.

«Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιζητούμε την ένταση.

»Αν οποιοσδήποτε όμως επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία να ξέρει ότι θα βρει την ανάλογη απάντηση.

»Είμαστε έτοιμοι για όλα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο ethnos.gr.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης στις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, που σε συνδυασμό με την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα, έχουν ανεβάσει τον βαθμό εκνευρισμού.

Ειδικότερα, τονίζει πως απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα απαντά με την αμυντική της θωράκιση.

Διπλωματική και εξοπλιστική οχύρωση

«Οχυρώνουμε τη χώρα μας εξοπλιστικά, αλλά και διπλωματικά, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

»Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε ένα τόσο εκτεταμένο και πολυεπίπεδο πλέγμα συμμαχιών στην Ευρώπη».

Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για ένα πολύτιμο κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται.

Εθνικιστική στροφή και διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι μετά την παραίτηση Ζάεφ προφανώς έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα.

«Αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιαακής διαδικασίας» σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, διαμηνύει πως η Ελλάδα πιστεύει στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, εξηγώντας ότι για τη χώρα μας η γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι εθνική πολιτική.

«Η Ελλάδα έχει δείξει τον δρόμο, προσφέρει την ευρωπαϊκή οδό» προσθέτει και τονίζει ότι η επιστροφή τους σε ένα βαλκανικό εθνικιστικό παρελθόν μόνο τους ίδιους θα ζημιώσει.

Σχετικά άρθρα