Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποναύαρχος ε.α. Σελάνσκι: Ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα η Τουρκία

Υποναύαρχος ε.α. Σελάνσκι: Ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κύπρος, Λιβύη, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 21 και 22 Οκτωβρίου εστίασε στην αντιμετώπιση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, αλλά τα θέματα που υποβόσκουν εντός της συμμαχίας παρέμειναν άλυτα.

Όπως αναφέρει ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Χέρμαν Σελάνσκι (Herman Shelanski) σε άρθρο του στο defensenews, η ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Και αυτό διότι η Τουρκία προωθεί την αστάθεια, απειλεί την οικονομική και ενεργειακή ανάπτυξη και αυξάνει τις πιθανότητες για μια ένοπλη σύγκρουση.

Στις 23 Οκτωβρίου ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει 10 πρέσβεις, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός και άλλοι από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά έκανε πίσω μετά από δύο ημέρες.

Η Ουάσιγκτον ταχύτατα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στους συμμάχους, δημιουργώντας μια στρατηγική έναντι της Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ και να επεκτείνουν την διμερή αμυντική συμφωνία τους με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία επί μακρόν έχουν διαφωνήσει για την έκταση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Στην κορύφωση της έντασης, τον Αύγουστο του 2020, πολεμικά πλοία των δύο χωρών κυριολεκτικά συγκρούστηκαν, σε ένα συμβάν που η Αθήνα αποκάλεσε ατύχημα και η Άγκυρα προβοκάτσια.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Όμως παράλληλα προκαλούν τις τοπικές εντάσεις.

Η Άγκυρα διεκδικεί μια ΑΟΖ η οποία παραβιάζει τα ελληνικά και τα κυπριακά όρια, ενώ μόνο η Λιβύη αναγνωρίζει [αυτό δεν είναι ακριβές] την τουρκική ερμηνεία περί των εδαφικών της δικαιωμάτων.

Για να προστατεύσει τις διεκδικήσεις για ΑΟΖ, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό επανειλημμένα έχει παρενοχλήσει πλοία άλλων χωρών τα οποία διενεργούσαν έρευνες για φυσικό αέριο στα ελληνικά και τα κυπριακά νερά.

Όμως η Τουρκία δεν εξαντλεί τις παρενοχλήσεις στους Έλληνες και τους Κύπριους.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ασκήσει κριτική στην τακτική της Άγκυρας να παρενοχλεί ερευνητικά πλοία τους στα νερά της Κύπρου.

Η Γαλλία μάλιστα έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από τις Νατοϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο το 2020, όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρενόχλησε γαλλικό πλοίο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία χρησιμοποιώντας κανάλια εντός του ΝΑΤΟ, ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση βίας ή να παρενοχλεί για να αποσπάσει εδαφικές παραχωρήσεις, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικές και οικονομικές συνέπειες αν συνεχίσει αυτή την τακτική.

Η αμοιβαία αμυντική συνεργασία αποτελεί το θεμέλιο του ΝΑΤΟ και αποδείχθηκε πολύτιμη κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου συμμαχική δέσμευση για αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά των ρωσικών κινήσεων ενάντια σε Ουκρανία, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν στη στάση τους εντός του ΝΑΤΟ και να ηγηθούν καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο για να λυθούν οι διαφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες και τα δικαιώματα εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Όλο το ΝΑΤΟ θα ωφεληθεί από την αμυντική συνεργασία ενάντια στη Ρωσία, καθώς και από την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα που θα φέρει η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι συνεχιζόμενες εδαφικές διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο δρουν αποτρεπτικά στην ενεργειακή ανάπτυξη και τροφοδοτούν τα σχέδια της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της συμμαχίας και της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, οι ΗΠΑ πρέπει να ενδυναμώσουν τις αμυντικές τους σχέσεις με την Ελλάδα.

Βέβαια, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ανανέωσαν στις 14 Οκτωβρίου την μακρόχρονη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για άλλα πέντε χρόνια.

Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να μοχλεύσει την MDCA για να επεκτείνει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες της στην Ελλάδα και παράλληλα να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να βελτιώσουν το βαθμό ενσωμάτωσης τους στα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν, η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «επιτρέπει στις δυνάμεις μας στην Ελλάδα να ασκούνται και να επιχειρούν από επιπλέον τοποθεσίες».

Πλέον η αμερικανική Ευρωπαϊκή Διοίκηση μπορεί να διευρύνει το εύρος και τη συχνότητα εκ περιτροπής ανάπτυξης προσωπικού σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο.

Επιπρόσθετα, το Κογκρέσο μπορεί να δείξει την υποστήριξη του στην Ελλάδα παρέχοντας πρόσθετα κονδύλια στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2020, για την επέκταση της βάσης στη Σούδα.

Το λιμάνι που βρίσκεται στην Κρήτη αποτελεί το καλύτερο αγκυροβόλιο στην Ανατολική Μεσόγειο για τα μεγάλα πλοία του ναυτικού των ΗΠΑ, τα οποία εν συνεχεία θα μπορούν να αναπτυχθούν στον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα, το κανάλι του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Ινδικό ωκεανό, τα στενά της Σικελίας και τον Ατλαντικό ωκεανό.

Οι συνεδριάσεις στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να διερευνήσουν πώς μέσω της επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχυθεί η αποτρεπτική στάση των ΗΠΑ και θα επιτευχθεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών, που θα περιλαμβάνει την αντιτρομοκρατία, την βελτίωση της ευρωπαϊκής άμυνας, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Καθώς η Ουάσιγκτον βελτιώνει τους δεσμούς με την Αθήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να εξισορροπήσει την αμερικανική διπλωματία με την Άγκυρα.

Μια κοινή προσπάθεια μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας μαζί τους, στην περίπτωση βέβαια που εγκαταλείψει την επιθετική του στάση.

Ως αντάλλαγμα για την αποκλιμάκωση, η Τουρκία θα μπορούσε να παρακαθίσει σε συνομιλίες για την ενεργειακή ανάπτυξη ή για συνεργασία κατά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, για τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Μέχρι το ΝΑΤΟ να πείσει την Τουρκία να αναμορφώσει την εξωτερική της πολιτική, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει ταχύτατα να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για τη Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος θα επικεντρωθεί στις συγκρούσεις στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ισχυροποιώντας το ρόλο τους στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη συνεργασία τους με την Ελλάδα και άλλους εταίρους και ασκώντας πίεση στην Τουρκία όποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Ισχυρή αμερικανική ηγεσία και στρατιωτικές δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαραίτητες για να οδηγηθεί η περιοχή στη σταθερότητα.

Σχετικά άρθρα