Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας σε Σκόπια: Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, οι συμφωνίες τηρούνται – Προειδοποίηση για Μουσουλμανική Αδελφότητα

Δένδιας σε Σκόπια: Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, οι συμφωνίες τηρούνται – Προειδοποίηση για Μουσουλμανική Αδελφότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ισλαμιστές, Νίκος Δένδιας, Σκόπια, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών,

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι συμφωνίες μένουν, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ιδιαιτέρως προς τα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ και την επιστροφή στην εξουσία, κατά τα φαινόμενα, των ψεκασμένων ψευδοαρχαιομακεδόνων με τις περικεφαλαίες του VMRO-DPMNE, της βορειομακεδονικής εθνικιστικής δεξιάς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή» και στον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στο ερώτημα «η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ προκαλεί κλυδωνισμούς στη Βόρεια Μακεδονία. Με δεδομένη την ισχυροποίηση του VMRO και την αποδυνάμωση όσων στη γειτονική χώρα εργάστηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα και τη συνέχεια της Συμφωνίας αυτή η εξέλιξη;», ήταν σαφής:

«Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.

»Η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε έντονες αντιρρήσεις για συγκεκριμένα σημεία της, για τα οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες με τον πλέον θεσμικό τρόπο, στη Βουλή των Ελλήνων.

»Αλλά δεν απέκρυψε μετά την ψήφισή της, όπως και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι θα την εφαρμόσει.

»Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στις επαφές που έχω με αξιωματούχους της χώρας αυτής, και είχα πολλές τους τελευταίους μήνες, τα δύο βασικά ζητήματα που μου έθεσαν οι συνομιλητές μου είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως Οικονομία, Επενδύσεις, Ενέργεια, Μεταφορές και Άμυνα.

»Η επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει.

»Από πλευράς μου επανέλαβα την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Αλλά επεσήμανα και κάτι ακόμα. Η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας.

»Η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας αυτής είναι και προς το συμφέρον μας.

»Άλλωστε, η Ελλάδα δεν τρέφει καμία διεκδίκηση από τη βόρεια γείτονά της.

»Βεβαίως, δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλούμε για τα εσωτερικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας.

»Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες».

Τουρκική διείσδυση

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε επίσης και στον εάν με την αποδυνάμωση των πρωτεργατών της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία για την Άγκυρα να κερδίσει ζωτικό χώρο στη γειτονιά μας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο παρακλαδιών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα Βαλκάνια και έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας:

«Είναι το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε διαρκώς στη Βόρεια Μακεδονία, στις άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, κυρίως τους εταίρους μας στην Ε.Ε.:

»Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ε.Ε.

»Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στις χώρες και στους λαούς της περιοχής την σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

»Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή.

»Ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή, δραστηριοποιούνται στην περιοχή και άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης, και μάλιστα μέσω φορέων που έχουν περισσότερη σχέση με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και ελάχιστη, έως καθόλου, σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο Εκπαίδευσης.

»Δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται κάποιες δήθεν κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά στην ουσία προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα.

»Καλούμε, λοιπόν, όχι μόνο τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης και της αποσταθεροποίησης.

»Και καλούμε, επίσης, την Ε.Ε. να διατηρήσει τη δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης, ώστε να μην επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να επιστρέψουν στο “βαλκανικό παρελθόν” τους».

Σχετικά άρθρα