Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Αριδαίας από τον τουρκικό ζυγό παρέστη η Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook:
«4 Νοεμβρίου – Επέτειος απελευθέρωσης της Αριδαίας από τον τουρκικό ζυγό.
»Σαν σήμερα, πριν από 109 χρόνια η Αριδαία ελευθερώθηκε από τους Τούρκους κατακτητές.
»Σήμερα τιμούμε όσους και όσες αντιστάθηκαν σθεναρά κι επίμονα στην σκληρή οθωμανική κυριαρχία, διαφυλάσσοντας τα ιερά και τα άξια του λαού μας και της παράδοσής του, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
»Όσους και όσες διακινδύνευσαν να χάσουν τα πάντα, για να μη χάσουν την ταυτότητα και την περηφάνια τους κι αυτούς που έπεσαν στη μάχη.
»Θυμόμαστε και τιμούμε τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και μας δίδαξαν πως είναι να αγαπάς πραγματικά την πατρίδα σου.
»Χρόνια πολλά στην Αριδαία. Χρόνια πολλά σε όλους μας».
Ιστορία
Η Αλμωπία υποδουλώθηκε στους Τούρκους ακολουθώντας την τύχη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μεταξύ 1385 και 1389 με την εκστρατεία του Μουράτ Α΄ και του Καρά Τιμουρτάς πασά.
Η προσπάθεια βίαιου εξισλαμισμού των χριστιανών προκειμένου οι Τούρκοι να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, συνδέθηκε με τη παρουσία του Τούρκου στρατηγού Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά.
Οι χριστιανοί για να γλιτώσουν από την προσηλυτιστική μανία των Τούρκων κατέφυγαν στις παρυφές του οροπεδίου και ο Μητροπολίτης Μογλενών μετέφερε την έδρα του στη Νότια.
Αποτέλεσμα της τουρκικής καταπίεσης ήταν ο ομαδικός εξισλαμισμός των κατοίκων της Νότιας το Πάσχα του 1759 με πρόταση του ιδίου του Μητροπολίτη Ιωάννη.
Ο Ελληνισμός όμως της περιοχής δεν έμεινε αδιάφορος στην εθνική προσπάθεια απελευθέρωσης του 1821.
Ο οπλαρχηγός Αγγελής Γάτσος συμμετείχε με τα παλικάρια του στην άμυνα της πολιορκημένης Νάουσας.
Στις ένοπλες εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων που εκδηλώθηκαν στη Μακεδονία μετά το 1878 συμμετείχαν και έδρασαν ένοπλα σώματα στον Αρχάγγελο, στη Λαγκαδιά και στα Μεγάλα Λιβάδια.
Στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα συγκροτήθηκαν από κατοίκους της περιοχής δεκάδες αντάρτικα σώματα και αντιτάχθηκαν στην προσπάθεια των Βουλγάρων για βίαιο εκβουλγαρισμό των κατοίκων της περιοχής.
Η συμμετοχή στον αγώνα αυτό ήταν μεγάλη. Άνδρες από τους Προμάχους, τον Αρχάγγελο, την Όρμα, το Γαρέφι κ.λ.π. πήραν μέρος ως μαχητές.
Το 1906 έφτασε από τις Μηλιές του Βόλου ο Κώστας Γαρέφης και ανέλαβε δράση κατά των Βουλγάρων.
Στις 6 Αυγούστου του ιδίου έτους τραυματίστηκε θανάσιμα στο χωριό Τσαρνέσοβο που ονομάστηκε προς τιμήν Γαρέφι.
Στις 4 Νοεμβρίου 1912 μικρό στρατιωτικό άγημα από την Έδεσσα παρέλαβε την πόλη της Αριδαίας και την περιοχή από τον οπλαρχηγό Νίκανδρο Παπαϊωάννου και τους Προμαχιώτες αντάρτες του.
Η Αλμωπία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.