Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Δένδιας στη Ρουάντα με 330.000 εμβόλια (έχουμε ήδη δωρίσει 200.000) – Η Ελλάδα δύναμη ανθρωπιάς στην Αφρική

Ο Δένδιας στη Ρουάντα με 330.000 εμβόλια (έχουμε ήδη δωρίσει 200.000) – Η Ελλάδα δύναμη ανθρωπιάς στην Αφρική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Εμβόλιο, Νίκος Δένδιας, Ρουάντα, Υπουργείο Εξωτερικών,

Επίσκεψη στη Ρουάντα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Πολ Καγκάμε, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Βίνσεντ Μπιρούτα θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ανωτέρω συνομιλίες θα εστιάσουν στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ρουάντα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και της προώθησης της εξωστρέφειας των ελληνικών επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλίων μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών θα υπάρξει παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών στη Ρουάντα, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Rwanda Development Board, Zephanie Niyonkuru καθώς και της Μόνιμης Γραμματέως του υπουργείου Υποδομών, Patricie Uwase.

Προγραμματίζεται επίσης η υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας της Ρουάντα».

Με την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια θα λάβει χώρα η παράδοση δωρεάς 330.000 εμβολίων κατά της COVID-19.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε δωρίσει ήδη 200.000 εμβόλια τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατά την παραμονή του στη Ρουάντα ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας (Kigali Genocide memorial).

Η εν λόγω επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρουάντα, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσκεψη του στην περιοχή, σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην υποσαχάρια Αφρική.

Λίγα λόγια για τη Ρουάντα

Η Δημοκρατία της Ρουάντα, όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας, βρίσκεται στην ανατολική κεντρική Αφρική και έχει πρωτεύουσα το Κιγκάλι.

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας ήρθε λόγω των εθνοτικών συγκρούσεων που έγιναν το 1994 με πάνω από 500.000 θύματα.

Η συνολική της έκταση είναι 26.338 τ.χλμ. και ο πληθυσμός 12.955.736 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Το 2009 έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Η φυλή των Χούτου εγκαταστάθηκε στη Ρουάντα τον 14ο αιώνα και οι Τούτσι τον 15ο.

Από το 1890 και μέχρι το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ρουάντα αποτέλεσε αποικία της Γερμανίας.

Μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ρουάντα έγινε μαζί με το γειτονικό Μπουρούντι αποικία των Βέλγων μέχρι το 1962 οπότε και η Ρουάντα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Για 500 περίπου χρόνια οι Τούτσι ήταν οι πολιτικά κυρίαρχοι στη χώρα και καταπίεζαν τους Χούτου.

Η χρησιμοποίηση της μειονότητας των Τούτσι από τους αποικιοκράτες ως άρχουσα τάξη της χώρας και η καταπίεση της πλειοψηφίας των Χούτου απ’ αυτούς ήταν ακόμα ένας λόγος της διαμάχης μεταξύ των δύο φυλών.

Από το 1959 υπάρχει ένοπλη διαμάχη μεταξύ τους.

Το 1994 με αφορμή τον θάνατο του τότε προέδρου της χώρας ξέσπασαν ταραχές που οδήγησαν στη γνωστή και ως Γενοκτονία της Ρουάντα με πάνω από μισό εκατομμύριο Τούτσι νεκρούς από τους Χούτου.

Λόγω των ταραχών εκατομμύρια κάτοικοι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το γεγονός αυτό έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως γενοκτονία.

Η εθνική γλώσσα της χώρας είναι η τοπική γλώσσα κινιαρουάντα, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα σουαχίλι.

Οι κυριότερες φυλές που κατοικούν στη Ρουάντα είναι οι Χούτου σε ποσοστό 90%, οι Τούτσι 8% και οι πυγμαίοι Τούα 2%.

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 12.955.736 κάτοικοι (εκτίμηση 2021).

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 2,0% (εκτίμηση 2020).

Ρυθμός γεννήσεων 27,9 γεννήσεις/1000 πληθυσμού και θανάτου 6,1 θάνατοι/1000 πληθυσμού (εκτίμηση 2020).

Λόγω του εμφυλίου πολέμου η οικονομία της χώρας έχει υποστεί καταστροφή.

Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Σχετικά άρθρα