Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης και Κινέζος ΥΠΕΞ εξέτασαν την ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Μητσοτάκης και Κινέζος ΥΠΕΞ εξέτασαν την ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γουάνγκ Γι, Κίνα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Επενδύσεις, Κυπριακό και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε την Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Δένδια.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Γι με τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, σε συνέχεια της κύρωσης από την Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι πολιτιστικές σχέσεις στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021-22.

Σε δηλώσεις του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αναπτύσσονται πολύ ομαλά.

»Οι δύο λαοί μας έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους.

»Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να συζητήσουμε με τους Έλληνες φίλους την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον Κινέζο προσκεκλημένο στο υπουργείο Εξωτερικών όπου συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς, όπως ανέφερε ενέχει κινδύνους και για την διεθνή ναυσιπλοΐα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κίνα.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας να προσεταιριστεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς ακόμα και παρεμβαίνοντας στις υποθέσεις ξένων χωρών.

Επίσης τόνισαν διπλωματικές πηγές συζητήθηκε και το ζήτημα της κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Νότιο Σινική Θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία που η Ελλάδα, ως ναυτική χώρα, αποδίδει στο σημείο αυτό και ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών στην απάντησή του, τόνισε ότι η κινεζική νομοθεσία είναι συμβατή και σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σχετική αναφορά για το σεβασμό της εν λόγω Σύμβασης έκανε μάλιστα και κατά τις δημόσιες δηλώσεις του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησης.

Σχετικά άρθρα