Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες – Τι είπε για την πυρηνική ενέργεια

Μητσοτάκης: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες – Τι είπε για την πυρηνική ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Πυρηνική Ενέργεια, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως προς την τήρηση της συμφωνίας του 2016 με την ΕΕ για το προσφυγικό, παράλληλα με την μη εργαλειοποίηση του ζητήματος επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

To πρώτο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα ότι μετά τις παρεμβάσεις του στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχει ρητή αναφορά να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό.

Στο κείμενο, είπε, εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της.

«Όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση στον Έβρο είχαμε τη στήριξη της ΕΕ.

»Πρέπει να προφυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, θα ήταν ευρωπαϊκή καταστροφή αν χώρες ανέστελλαν μονομερώς τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Σένγκεν, επειδή δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε ως ΕΕ τα εξωτερικά μας σύνορα.

»Διακρίνω εναρμόνιση πολλών χωρών που δεν βρίσκονται σε εξωτερικά σύνορα με τις θέσεις της πατρίδας μας».

Το τρίτο ζήτημα που απασχόλησε, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτό της πανδημίας, που δεν έχει ακόμη τελειώσει- «έχουμε πανδημία των ανεμβολίαστων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έγινε και συζήτηση για το ζήτημα της Πολωνίας.

Η ΕΕ δεν θα απεμπολήσει τα νομικά εργαλεία που έχει για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκαλεί η στάση της Πολωνίας.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στο ζήτημα με την Πολωνία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πράγματι υπάρχει μενού επιλογών, ξεκινάμε από τα ήπια μέσα.

»Εκφράσαμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στην Επιτροπή για να διαχειρισθεί το ζήτημα».

Απαντώντας ακολούθως σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον ό,τι γίνεται στη γειτονιά μας αφορά περισσότερο και την ΕΕ, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζει και την ενεργειακή κρίση.

«Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Της ειλικρινούς συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αυτόν της προκλητικότητας.

»Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται πλέον τις επιπτώσεις των επιλογών της.

»Η Ελλάδα είναι δύναμη ωριμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την πανδημία του κορωνοϊού και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ακόμη κάνει.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξηγήσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι η σωστή επιλογή», είπε.

Για την επικείμενη επίσκεψη της Μέρκελ

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ικανοποιημένος για την αποδοχή της πρόσκλησής του και εκτίμησε ότι θα είναι ευκαιρία και για εκείνη και τον ίδιο να κάνουν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Επισήμανε δε, ότι η κυρία Μέρκελ έχει αναγνωρίσει ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της.

Για την ενεργειακή κρίση

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε σχετική ερώτηση ότι τάχθηκε υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από άλλες χώρες της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής μας η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η πυρηνική ενέργεια έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως το ότι παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «συντάσσομαι γιατί η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της στο ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ενέργειας».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση να παίξει ρόλο η χώρα μας ενεργειακού κόμβου, απάντησε ότι η ανταπόκριση των ομολόγων του ήταν θετική.

Σχετικά άρθρα