Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καθαρές κουβέντες ο Δένδιας στη Λιβύη: Εκλογές στην ώρα τους, να φύγουν οι ξένοι στρατοί – Τι προσφέρει η Ελλάδα

Καθαρές κουβέντες ο Δένδιας στη Λιβύη: Εκλογές στην ώρα τους, να φύγουν οι ξένοι στρατοί – Τι προσφέρει η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Κώστας Φραγκογιάννης, Λιβύη, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Νάτζλα Μανγκούς, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, συμμετείχε την Πέμπτη στην Διάσκεψη για την Σταθεροποίηση της Λιβύης, προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του Νάτζλα Μανγκούς.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν επίσης κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στην Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς την Λιβύη χώρες όπως Αλγερία, Μάλτα Νίγηρας, Σουδάν, Τσάντ και Τυνησία.

Επίσης συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη.

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο.

Από τις άλλες συμμετοχές, επισημαίνεται ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβαση του, υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, ως ενός από τους εγγύτερους γείτονες της Λιβύης, τόσο για την σταθερότητα της ίδιας της Λιβύης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την Πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν Γενικό Προξενείο στην Βεγγάζη.

Οι επαφές με το σύνολο των αξιωματούχων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην χώρα έχουν εντατικοποιηθεί.

Υπενθυμίζονται οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη και την Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη στην Τρίπολη και την Βεγγάζη, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές.

Επίσης, επισημαίνονται οι επαφές στην Αθήνα που είχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, ο πρόεδρος της Βουλής Ακίλα Σάλεχ, και η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Μανγκούς.

Η Ελλάδα εκπαιδεύει τη λιβυκή Ακτοφυλακή

Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο ευρύτερης Ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015.

Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια, καταρχήν με την δωρεά 200.00 εμβολίων.

Με ελληνική χρηματοδότηση

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

Δένδιας: Η Λιβύη να προχωρήσει δίχως ξένη κηδεμονία

Στην παρέμβαση του στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν μεταξύ άλλων το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο).

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων.

Επίσης, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, τόνισε τη σημασία της διενέργειας των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ήτοι στις 24 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται Λιβυκή λύση στις Λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative»:

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη», είπε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε:

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία.

»Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα.

»Γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει απαραίτητες ενέργειες.

»Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

»Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα».

Σχετικά άρθρα