Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών

Μητσοτάκης: Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

«Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ενέργεια και οι περιφερειακές εξελίξεις βασικό θέμα στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος υπέγραψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης.

Μητσοτάκης: Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου απλώνονται σε πολλούς κλάδους ενώ από σήμερα προστίθενται και δύο μνημόνια συνεργασίας αυτά που αφορούν στην ενέργεια και στους αποδήμους.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ειδικά στην ενέργεια λέγοντας πως στην εποχή μας και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται στην περιοχή.

Συζητήσαμε και άλλα μέτωπα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας και θυμίζοντας πως η Ελλάδα δώρισε 250.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει ταύτιση των τριών χωρών όσον αφορά στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

«Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως όσα κάνει η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ενισχύει την άμυνά της και υπογράφει συμφωνίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα μνημόνια συνεργασίας

Παρουσία των τριών ηγετών υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα