Ηχηρή προειδοποίηση ότι, «η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και οι σημαντικές ανατιμήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη και να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή» έκανε ο γνωστός οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Βήμα».
Ο κ. Λιάκος επεσήμανε ότι η σημαντική αύξηση ελλειμάτων και δημοσίου χρέους, που στην ελληνική περίπτωση έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, οφείλεται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης διεθνώς κυρίως μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.
«Συμφωνώ με την παρατήρηση ότι ελάχιστοι ανησυχούν λησμονώντας τα αιτία της περιπέτειας της προηγούμενης δεκαετίας.
»Αντιθέτως, γινόμαστε μάρτυρες εφησυχασμού για να μην διαταραχθεί η αίσθηση του “όλα βαίνουν καλώς”.
»Επομένως δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δημοσίως δεν συζητούνται ζητήματα που έχουν ανοίξει στην Ευρώπη όπως η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, οι πιθανές αλλαγές στην νομισματική πολιτική λόγω πληθωρισμού, που θα καθορίσουν το μελλοντικό πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής».
Στο εάν ανησυχεί συνολικά για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Λιάκος τοποθετήθηκε ρεαλιστικά:
«Είναι αληθές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει ακολουθώντας την θετική διεθνή τάση.
»Οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση και στην διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
»Ζητούμενα η απορρόφηση τους, η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, η συμπεριληπτικότητα της ανάκαμψης, η επούλωση των “πανδημικών” πληγών και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
»Στο τελευταίο, κρίσιμο είναι η κατεύθυνση τους.
»Ωστόσο η παρατηρούμενη ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και οι σημαντικές ανατιμήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη και να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή.
»Χρειάζεται εγρήγορση και η εφαρμογή ενός μίγματος πολιτικών προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι νέες προκλήσεις χωρίς να απειλούνται οι μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας».