Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη Όμικρον
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: «Δεν αναφέρεται ο EastMed» στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου – Καταψηφίζουμε!

Κατρούγκαλος: «Δεν αναφέρεται ο EastMed» στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου – Καταψηφίζουμε!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία…» με τις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ieidiseis ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταξύ άλλων επειδή για πρώτη φορά δεν υπάρχει καμία αναφορά στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed.

Στις προηγούμενες αμυντικές συμφωνίες και σε εκείνη που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας με τον Μάικ Πομπέο στις 7 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα, υπήρχε σαφής αναφορά στον EastMed:

«The Greek and U.S. governments acknowledged the potential of the proposed EastMed gas pipeline to contribute to the energy security and diversification of energy sources and routes in the Eastern Mediterranean». Αυτή τη φορά τίποτα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι, «στο άρθρο Ι παρ. 1 η Συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα τροποποίησης της με συμφωνία των δύο μερών και αυτό θα διαπραγματευθούμε όταν επανέλθουμε στην εξουσία».

Σημειώνει με νόημα πως «για πρώτη φορά στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου δεν αναφέρεται ο EastMed, αλλά αναφέρονται η Ρωσία και η Κίνα».

Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed αποτελεί εθνική γραμμή εδώ και μία δεκαετία.

Όποιος αποφάσισε να την αλλάξει εν αγνοία του έθνους οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και πρωτίστως στην ισχυρότατη οριζόντια πατριωτική διασύνδεση.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά του EastMed επανειλημμένα έχουν ταχθεί, ανοιχτά και δημόσια με δηλώσεις και γραπτά τους, οριζόντια από όλα τα κόμματα που έχουν «φωλιάσει», οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές».

«Αλλάζει η αμερικανική θέση για τον εναέριο χώρο μας στα 10 νμ;

»Θα μας στηρίξει έστω απέναντι στις τουρκικές υπερπτήσεις;

»Υποστηρίζει το δικαίωμά μας στην επέκταση χωρικών υδάτων, έστω στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς απειλή πολέμου;

»Αλλάζει τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για την πραγματοποίηση ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

»Θα υποστηρίξει έμπρακτα τα δικαιώματα μας για έρευνες στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ;

»Σε όλα αυτά η απάντηση είναι “όχι” διότι η αμερικανική θέση δεν αλλάζει μετά τη συμφωνία.

»Ούτε καν δέχτηκαν οι ΗΠΑ την οικονομική στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας ή την αξιοποίηση στρατοπέδων σε νησιά του Αιγαίου, όπως ζήτησε η χώρα μας.

»Άρα γιατί αυτές οι τεράστιες ελληνικές παραχωρήσεις;

»Σημειώνω δε ότι για πρώτη φορά στην κοινή ανακοίνωση Στρατηγικού Διαλόγου δεν αναφέρεται ο EastMed, αλλά αναφέρονται η Ρωσία και η Κίνα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχετικά άρθρα