Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άντονι Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ εμπνευστήκαμε από την αρχαία Ελλάδα – Είμαστε «αδελφές δημοκρατίες»

Άντονι Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ εμπνευστήκαμε από την αρχαία Ελλάδα – Είμαστε «αδελφές δημοκρατίες»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντονι Μπλίνκεν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νίκος Δένδιας, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ιδιαίτερες αναφορές στην «αδελφική», ιστορική, φιλοσοφική και ιδεολογική σχέση, που συνδέει Ελλάδα και ΗΠΑ, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στις δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια σχετικά με τον στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και την υπογραφή της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας–ΗΠΑ (MDCA).

Το εγχώριο επαρχιώτικο-κολίγικο και κοτζαμπάσικο πολιτικό σύστημα οφείλει να κατανοήσει επιτέλους την εικόνα που έχουν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα, όχι μίας χώρας «προτεκτοράτο» τους, αλλά ως τη μήτρα του δυτικού -και άρα και του αμερικανικού πολιτισμού- και να συμπεριφέρονται αναλόγως, δηλαδή ως συνεχιστές του ελληνισμού και όχι ως αγροίκοι τσαρουχάδες ή ακόμα χειρότερα ως γραικύλοι.

Πράγματι, οι Αμερικανοί είναι ιδεολογικά αδέλφια μας, η ιδεολογία της αμερικανικής δημοκρατίας είναι ελληνική και αυτό τον δεσμό οι Ελλαδίτες πρέπει να μάθουν να τον επικοινωνούν.

Αλλιώς δεν θα καταφέρουν ποτέ να συνεννοηθούν με τους Αμερικανούς, παρά μόνο να λένε σε όλα «ναι» θα ξέρουν, όμως οι Αμερικανοί δεν αναζητούν υποτακτικούς αλλά συμμάχους και εταίρους.

Οι Αμερικανοί, που στρέφονται προς τον Ειρηνικό, θέλουν πίσω τους, στα μετόπισθέν τους, να έχουν μία ηγέτιδα Ελλάδα, ικανή να φυλάει τα νώτα τους και να ηγεμονεύει με το φως του πολιτισμού της και την ισχύ των όπλων της στην περιοχή.

Οι νήπιοι και ψοφοδεείς αδυνατούν να αντιληφθούν και κατά συνέπεια να αναλάβουν τον ρόλο, που μας αναγνωρίζουν οι αδελφοί μας Αμερικανοί.

Δεν ευθύνονται οι Αμερικανοί για τους ταλανισμούς μας, οι ντόπιοι κουτοπόνηροι τσαρουχάδες διαχρονικά ευθύνονται.

Από το 2017 και μετά η χώρα καλείται να τραβήξει μπροστά με τα παλικάρια, με εκείνους δηλαδή που μεστοί γνώσης και ελληνικού πολιτισμού θα καθοδηγήσουν την Ελλάδα στη νέα της χιλιετία.

Η ιστορική ευκαιρία είναι μοναδική, το γράφουμε από το 2013 στο Tribune, δεν υπάρχει επιστροφή στη μιζέρια και στον πολιτικό επαρχιωτισμό.

Να δούμε τα σημεία όπου ο υπουργός Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην κοινή μας ιδεολογία:

«Αυτός ο στρατηγικός διάλογος αποτελεί ένδειξη της κοινής μας δέσμευσης να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας για τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας αλλά επίσης ολόκληρη η περιοχή, και σε πολλές περιπτώσεις, ο κόσμος.

»Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι, μαζί, Ελλάδα και ΗΠΑ, μπορούν να καταστούν μία ακόμη ισχυρότερη δύναμη για ειρήνη, για ευημερία και για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

»Διότι βασικά αυτό είναι που υποστηρίζουμε και οι δύο.

«Αυτός ο διάλογος αποτελεί ένα παράδειγμα για το πόσο στενή είναι η φιλία μεταξύ των χωρών μας και πόσο εκτιμούμε ο ένας τον άλλο.

»Όταν οι ιδρυτές των ΗΠΑ, μετά από εκατοντάδες χρόνια μοναρχιών, επεδίωξαν να δημιουργήσουν μία νέα μορφή διακυβέρνησης, κοίταξαν φυσικά προς την αρχαία Ελλάδα, όπου επινοήθηκε η Δημοκρατία.

»Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάτι αντίστοιχα ουσιαστικό που επινοήθηκε για την ανθρωπότητα όπως η Δημοκρατία – όμως έγινε και αυτό συνέβη στην Ελλάδα.

»Και πιστεύω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ηχηρό σήμερα όταν ποικιλοτρόπως – όπως ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει, μία από τις κεντρικές προκλήσεις των καιρών μας είναι να υπενθυμίζουμε και να καταδεικνύουμε ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να δίνουν ουσιαστικές λύσεις στους πολίτες τους.

»Και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μαζί χρειάζεται να εργαστούν για να καταδείξουν αυτή την προοπτική.

»Όταν η σύγχρονη Ελλάδα επεδίωξε την ανεξαρτησία της, 45 έτη μετά την Αμερικανική ανεξαρτησία, οι Αμερικανοί οι οποίοι περήφανα ανακήρυξαν τους εαυτούς τους ως «φιλέλληνες» υποστήριξαν τον αγώνα.

»Συνεπώς ίσως αυτό ήταν κάτι σαν αποπληρωμή για την έμπνευση που λάβαμε από την αρχαία Ελλάδα.

»Και την τρέχουσα χρονιά, καθώς ο κόσμος εορτάζει την 200η επέτειο από την ανεξαρτησία της Ελλάδας, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ στέκονται από κοινού ως αδερφές Δημοκρατίες – ισχυροί υπερασπιστές του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαθιά δεσμευμένες για τη διασφάλιση των κυβερνήσεων και των οικονομιών μας οι οποίες σήμερα παράγουν αποτελέσματα, στην πραγματικότητα παράγουν ευκαιρίες για τους λαούς μας.

»Και αυτό επίσης αφορά ο Στρατηγικός Διάλογος και είναι σχεδιασμένος ώστε να μας βοηθήσει να το πράξουμε.

»Καλύπτει περιφερειακή, πολιτική και οικονομική συνεργασία· άμυνα και ασφάλεια· ενέργεια και κλίμα· Εμπόριο και επενδύσεις· εφαρμογή των νόμων και αντιτρομοκρατία· ανθρωπιστικές προκλήσεις, αντιμετώπιση καταστροφών; και ίσως στο κέντρο όλων, οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών (people-to-people).

»Είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος ότι οι αντιπροσωπείες μας θα επιτύχουν πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς- σε ευθυγράμμιση με τις απόψεις μας και οδηγώντας προς ουσιαστική, κοινή δράση.

»Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ θα υπογράψουμε μία τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, δύο υπερήφανων, ισχυρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, βαθιά δεσμευμένων στη Συμμαχία μας.

»Αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, να εκπαιδευτούν και να επιχειρήσουν και από άλλες περιοχές.

»Ισχυροποιούμε την αμυντική μας συνεργασία σήμερα και θέλω να ευχαριστήσω όλους από την Ελληνική Κυβέρνηση, το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και Εξωτερικών που εργάστηκαν σκληρά για την διαπραγμάτευση αναφορικά με την τροποποίηση κατά τους τελευταίους μήνες.

»Και θέλω επίσης απλά να εκφράσω, Νίκο, σε σένα και τους συνεργάτες σου την βαθιά ευγνωμοσύνη της χώρας μου προς την Ελλάδα για το ότι είναι ένας τόσο ισχυρός σύμμαχος προς εμάς, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, όπου Ελληνικές δυνάμεις πολέμησαν γενναία, ενώ τώρα η Ελλάδα έχει υποδεχτεί έναν αριθμό εξεχουσών Αφγανών γυναικών που άφησαν το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων μελών του Κοινοβουλίου, δικαστές, δικηγόρους και τα μέλη των οικογενειών τους.

»Ευρύτερα, η Ελλάδα έχει υπάρξει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και υπερασπιστής της Δημοκρατίας, υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και των ισχυρών διατλαντικών δεσμών, όλα αυτά που μας καθιστούν ισχυρότερους.

»Είμαι επίσης ευχαριστημένος από το γεγονός ότι, μετά τα επακόλουθα από τις τρομερές φωτιές στην Ελλάδα και στην νότια Ευρώπη, προσθέσαμε τις ανθρωπιστικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση καταστροφών στο Στρατηγικό Διάλογο.

»Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, καταστροφές όπως αυτή είναι πιθανό να συμβούν πιο συχνά, με μεγαλύτερη ένταση και είναι κρίσιμο οι χώρες να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, να μειώσουν τις εκπομπές σημαντικά, να οικοδομήσουν την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντός μας και να συντονίσουν την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούνται λόγω του κλίματος.

»Αυτός ο διάλογος είναι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όμως η φιλία η οποία μας ενώνει, η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι, φυσικά, πολύ πιο ευρεία από αυτόν. Στην πραγματικότητα ζει στις καρδιές των λαών μας.

»Εκατομμύρια Αμερικανών έχουν την ευλογία να είναι ελληνικής καταγωγής.

»Περισσότερα ακόμη εκατομμύρια έχουν πραγματοποιήσει αξέχαστα ταξίδια στην Ελλάδα, και είχαν την εμπειρία της θρυλικής ελληνικής φιλοξενίας.

»Κάθε μέρα, Έλληνες και Αμερικανοί εργάζονται και σπουδάζουν μαζί, συνεργάζονται στο εμπόριο, απολαμβάνουν ο ένας του άλλου την κουζίνα και τον πολιτισμό, χειροκροτούν ακόμη και τις ίδιες αθλητικές ομάδες.

»Υπάρχει, νομίζω, ένας παίκτης του μπάσκετ για παράδειγμα, των Milwaukee Bucks, που αποτελεί τώρα έναν από τους πιο δημοφιλείς αθλητές, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, γνωστός σε όλους απλά ως “Γιάννης”.

»Αφού κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα χάρις στο ξεχωριστό του ταλέντο και την απλά σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, αποτελεί μία υπόμνηση ότι η πορεία του εδώ είναι όμοια με εκείνη τόσων πολλών Ελλήνων πριν από αυτόν στην Αμερική.

»Όμως για σήμερα, επιτρέψτε μου απλά να πω, πριν να δώσω το μικρόφωνο στο Νίκο, εκ μέρους του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος, όπως γνωρίζετε –και νομίζω ότι αυτό θα αποτελούσε παράλειψη– είναι ένα υπερήφανο επίτιμο μέλος της Ελληνικής κοινότητας – ευχαριστώ που είστε εδώ.

»Ευχαριστώ για τα τόσα χρόνια συνεργασίας και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ανανέωση και την ισχυροποίησή της σήμερα. Λοιπόν και πάλι καλωσορίσατε, Νίκο ο λόγος σε σένα».

Να σημειωθεί, πολύ σημαντικό, πως όποια παράταξη και να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί τα ίδια πιστεύουν για την Ελλάδα.

Και εμείς οι Έλληνες πολύ υπερήφανα οφείλουμε να στεκόμαστε στο ύψος της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αλλιώς να μη λεγόμαστε Έλληνες.

Σχετικά άρθρα