Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Το καθεστώς Ερντογάν ανήσυχο εξαιτίας της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Deutsche Welle: Το καθεστώς Ερντογάν ανήσυχο εξαιτίας της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νίκος Δένδιας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ένα ακόμη κερασάκι στις κινήσεις της Αθήνας που εκνευρίζουν την Άγκυρα αποτελεί η αμυντική συμφωνία που θα υπογράψει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν.

Όσο και αν η συμφωνία δεν περιλαμβάνει βάση στη Σκύρο, κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα, η κυβέρνηση Ερντογάν είναι ανήσυχη και δεν το κρύβει.

Η συμφωνία με τη Γαλλία και η αγορά των Ραφάλ σε συνδυαμό με τις γαλλικές φρεγάτες που κλειδώνουν τους αιθέρες του Αιγαίου, σπρώχνουν την Άγκυρα σε αναζήτηση.

Ιδιαίτερα τώρα που το ακήρυχτο εμπάργκο των ΗΠΑ με αφορμή τους S-400, περιορίζει τις επιλογές της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζήτησε τώρα από τις Hνωμένες Πολιτείες, με τα λεφτά που έχει πληρώσει για τα F-35, να αγοράσει 40 νέα F-16 και να αναβαθμίσει 80 από αυτά που διαθέτει τώρα, σε Μπλόκ 70.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον θα καθορίσει και την περεταίρω πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

Οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν το αγκάθι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις

Φυσικά το κεντρικό θέμα που έφερε τις σχέσεις στο σημείο που βρίσκονται τώρα δεν είναι απλά οι S-400 αλλά η διάσταση απόψεων για τους κούρδους της Συρίας.

Το θέμα πλέον εξελίσσεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση μετά την επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο όπου ζήτησε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Συρία για ένα ακόμη έτος.

Σε αυτήν επιστολή χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις ενέργειες του τουρκικού στρατού, εντός της Συρίας.

Κίνηση που εξόργισε την Άγκυρα και ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου έβαλλε ευθέως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λέγοντας ότι στηρίζουν παντοιοτρόπως τις ΥPG αν και γνωρίζουν ότι είναι ένα και το αυτό με το ΡΚΚ.

Ταυτόχρονα ο Ταγίπ Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος και στο εσωτερικό.

Οι εξελίξεις στην οικονομία δυσχαιρένουν τις συνθήκες στις οποίες θα βαδίσει προς τις εκλογές του 2023.

Μάλιστα την ώρα που η εθνικιστική ρητορική την οποία στηρίζει και προωθεί ο άτυπος εταίρος του Μπαχτσελί, τον βάζει σε δύσβατα μονοπάτια για τις διεθνείς σχέσεις με αντίκτυπο και στην ισοτιμία της λίρας.

Το δολάριο πλέον κοστίζει 9 λίρες.

Η σκληρή αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση που πάνω από μια δεκαετία επιχειρούσε να σπρώξει τον Ερντογάν στο δρόμο της διεκδίκησης «των νησιών που κατέλαβε η Ελλάδα», τώρα τον πιέζει γιατί το «Ορούτς Ρέις» δεν κάνει σήμερα έρευνες στις περιοχές του «τουρκολιβυκού» συμφώνου αλλά σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, βόρεια της Κύπρου.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας απαντά στις αιτιάσεις, δημοσιεύοντας χάρτες και την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελπίδα τώρα αποτελεί μια πιθανή, όπως λέει η Άγκυρα, δια στόματος Ιμπραχίμ Καλίν συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο της διάσκεψης των G20.

Αν δεν βρεθεί κάποιο παράθυρο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μια περεταίρω στροφή πρός την Ρωσία θα σημαίνει νέες περιπέτειες, και στις ενδονατοϊκές σχέσεις.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη – Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα