Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντυπωσιακή παρέλαση ομογενών και φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

Εντυπωσιακή παρέλαση ομογενών και φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Γερμανία, Ελληνική Επανάσταση του 1821, Ελληνική Ομογένεια, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Παρέλαση, Υπουργείο Εξωτερικών,

Εντυπωσιακή, συναρπαστική, θεαματική, πανηγυρική ήταν κάποια από τα επίθετα, που γράφτηκαν στα διθυραμβικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την παρέλαση, την οποία διοργάνωσαν περισσότερες από πενήντα ελληνικές ομογενειακές οργανώσεις, πολιτιστικοί και σχολικοί σύλλογοι, κοινότητες και εθνικοτοπικές οργανώσεις το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε στην παρέλαση, της οποίας η αποκορύφωση ήρθε στο τέλος με χιλιάδες ανθρώπους να μεταμορφώνονται σε μια μεγάλη χορωδία για να τραγουδήσουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο στο Europa-Viertel, που ξεσηκώθηκε από το πάθος των ομογενών και των Γερμανών φιλελλήνων.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία κ. Μαρία Μαρινάκη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Στουτγάρδη κ. Συμεών Λιναρδάκης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος κ. Ε. Κολόβης καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κύριος Βαρθολομαίος, συμμετείχαν στο κλείσιμο της παρέλασης και περπάτησαν μαζί προς τη βιβλιοθήκη της πόλης, κρατώντας την ελληνική σημαία απλωμένη μεταξύ τους.

Πριν την εορταστική εκδήλωση, ο κ. Χρυσουλάκης περπάτησε στο δρόμο της παρέλασης και συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με εκατοντάδες ομογενείς.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Στουτγάρδης, αφού συνόδευσε την εκδήλωση με το ελληνικό μουσικό πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει ειδικά για την παρέλαση, μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του κόσμου και έπαιξε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περίπου 1.600 παιδιά και ενήλικες από ελληνικά σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους από όλη τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς και από τη Βαυαρία, την Έσση, τη Ρηνανία Παλατινάτου, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Ελβετία.

Δημοσιογραφικές εκτιμήσεις ανέβασαν σε περίπου δέκα χιλιάδες τους ομογενείς και τους φιλέλληνες, που κατέκλυσαν τους δρόμους με ελληνικές σημαίες στα χέρια για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του Ελληνισμού της Στουτγάρδης για την εθνική παλιγγενεσία.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η Ελληνική Προεδρική Φρουρά, η οποία παρήλασε και με τις έξι στολές της.

Υπήρξε η πρώτη φορά, που οι Εύζωνες εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος εκτός Ελλάδας, όπως και η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν μαζί όλες οι ενδυμασίες τους.

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση, την οποία η οργανωτική επιτροπή προετοίμαζε από καιρό, ήταν αξιωματούχοι του Ελληνικού Κράτους καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Γερμανία.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Στουτγάρδη και σε συνεργασία με την Πρέσβη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, είχε συναντήσεις με την οργανωτική επιτροπή της παρέλασης, με τη συντονίστρια της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με διευθύντριες και καθηγήτριες σε σχολεία της Βάδης Βυρτεμβέργης, με παιδιά που μαθαίνουν ελληνικά, με εκπροσώπους ομογενειακών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, κοινοτήτων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και με ομογενείς επιχειρηματίες, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες, μουσικούς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού συμφώνησε με τους ομογενείς για τη μετατροπή της πλατφόρμας staellinika.com και για γερμανόφωνα παιδιά. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, παρουσία τμήματος του Αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, παρέστη στην τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες ομογενείς.

Την παραμονή της παρέλασης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμή των Φιλελλήνων Γερμανών, με ομιλία του πανεπιστημιακού καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας Wilfried Setzler για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και το φιλελληνικό κίνημα.

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης μίλησε στην εκδήλωση επισημαίνοντας την προσφορά της γνωστής «Γερμανικής Λεγεώνας» και των οπαδών του φιλελληνικού κινήματος της Γερμανίας, που τελικά θυσιάστηκαν ως «μάρτυρες».

Σημειώνεται ότι πριν από 200 χρόνια ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Γερμανών Φιλελλήνων υποστήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό.

Εκείνη την εποχή ιδρύθηκε στη Στουτγάρδη, το πρώτο φιλελληνικό σωματείο στη Γερμανία, ο λεγόμενος «Σύλλογος Βοήθειας για την Ελλάδα», μετά το κάλεσμα του καθηγητή Κρουγκ.

Σε όλη τη Γερμανία, η Ελληνική Επανάσταση πυροδότησε ένα φιλελληνικό κίνημα με μεγάλη δύναμη κινητοποίησης.

Πολλοί υπήρξαν οι Γερμανοί ανάμεσα στους περίπου 1.200 Φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη από το 1821 και μετά για να υποστηρίξουν τον αγώνα για την ελευθερία.

Σχετικά άρθρα