Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα και Κύπρος προειδοποιούν την Τουρκία

Ελλάδα και Κύπρος προειδοποιούν την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ελλάδα και Κύπρος προειδοποιούν την Τουρκία ότι η προκλητική της συμπεριφορά θα έχει επιπτώσεις τόσο στις συζητήσεις για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη όσο και στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι “η Τουρκία γνωρίζει, και πάντως οφείλει να γνωρίζει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας. Η Κύπρος δεν αντέχει καμία περαιτέρω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο».

Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή ήταν οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων, για να νέα γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωσή τους οι Τούρκοι καλούσαν “τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.Μέχρι τότε θα υποστηρίζουμε τα βήματα, στα οποία θα προβεί η ‘ΤΔΒΚ’ για κάνει τις αναγκαίες σεισμικές έρευνες, να προμηθευτεί την πλατφόρμα για γεωτρήσεις και να την τοποθετήσει στον χώρο που θα οριστεί, έτσι ώστε να υπερασπιστεί να κύρια δικαιώματά της επί των πηγών αυτών”.

Μετά και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η παρενόχληση, με οιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών».

Σχετικά άρθρα