H Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» και ο Δήμος Αργοστολίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, διοργανώνουν επετειακές εκδηλώσεις για τη μεγάλη προεπαναστατική, ως προς την αθρόα και ομόψυχη συμμετοχή των Ελλήνων, δράση στη Ναυμαχία Ναυπάκτου, καθώς εφέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από το συγκλονιστικό αυτό γεγονός.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Αργοστόλι και θα διαρκέσουν από 7 έως και 9 Οκτωβρίου 2021.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι Επιστημονική Ημερίδα και Έκθεση Κειμηλίων της Ναυμαχίας τα οποία απόκεινται στην Κεφαλλονιά.
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αποτελούν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου στην Ελλάδα Ηρώου Ελλήνων πεσόντων στη Ναυμαχία.
Το Ηρώο αυτό, δωρεά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» προς τον Δήμο Αργοστολίου, είναι έργο του διαπρεπούς γλύπτη Μεμά Καλογηράτου και θα τοποθετηθεί όπου το παλαιό Κοιμητήριο των πεσόντων της Ναυμαχίας, δίπλα στον Ι.Ν. Αρχαγγέλων στο Αργοστόλι.
Κεντρικό θέμα είναι η φτερωτή Ελευθερία -διεθνές πανανθρώπινο σύμβολο- που κρατώντας σπαθί οδήγησε την Ιερή Συμμαχία στη νίκη και απάλλαξε την Ευρώπη από την επεκτατική πολιτική του Ισλάμ.
Αυτή η ένωση των χριστιανικών ευρωπαϊκών δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως πρώιμο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έμπρακτης συνεργασίας για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.
Η Ναυμαχία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του κεντρικού Ιονίου Πελάγους την 7η Οκτωβρίου 1571 μεταξύ του Χριστιανικού στόλου ο οποίος αναχώρησε από τα Ιόνια και συγκεκριμένα από την Κεφαλλονιά –όπου πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο πολεμικό συμβούλιο-, και του Οθωμανικού στόλου που απέπλευσε από τη ναυτική του βάση στη Ναύπακτο.
Αναμφίβολα τα κέντρα λήψης αποφάσεων ήταν στην Δύση -Πάπας, Ισπανία, Βενετία-. Στον στόλο αυτό η συμμετοχή των Ελλήνων για την επάνδρωση των πλοίων ήταν πολυπληθής.
Υπήρξαν περιπτώσεις που εξοπλίστηκαν γαλέρες εξ ολοκλήρου με δυνάμεις Επτανησίων –καθώς και Κρητών-, συμβάλλοντας κι αυτοί στο ευτυχές, για την ιστορική πορεία της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, αποτέλεσμα.
Η Ναυμαχία Ναυπάκτου, η 13η Σταυροφορία, η τελευταία με γαλέρες που έκλεισε τον περίφημο Ιπποτικό Κύκλο, άλλαξε εκ βάθρων την ιστορία της Ευρώπης γιατί έδωσε ισχύ, δόξα και μεγαλείο στη Δύση, αναχαίτισε την τουρκική απειλή και αλαζονεία και ταπείνωσε το γόητρο του αήττητου μέχρι τότε Σουλτάνου διασώζοντας τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.