Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Οικονόμου εξηγεί γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

Ο Οικονόμου εξηγεί γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία  – Οι τρεις λόγοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γιάννης Οικονόμου, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Τουρκία,

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά τη χώρα μας σε σημείο που δεν ήμασταν συνηθισμένοι να το βλέπουμε το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο «Newsbomb.gr», μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια σπουδαία εθνική επιτυχία, που αλλάζει την εικόνα, όχι απλώς στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι αυτό, συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους, όπως είπε και εξήγησε:

«Ο πρώτος είναι ότι με την συμφωνία με τη Γαλλία, υπάρχει στο άρθρο 2 η ρήτρα της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη δεχτεί επίθεση από ξένη, από τρίτη δύναμη.

»Η συμφωνία αυτή ισχύει πέρα και πάνω από τις υποχρεώσεις που δεσμεύουν τις δύο χώρες στους Οργανισμούς που συμμετέχουν, ανεξαρτήτως, δηλαδή, τι δεσμεύσεις έχει η Ελλάδα και η Γαλλία στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους Οργανισμούς.

»Είναι σπουδαίο και για λόγους ουσιαστικούς και για λόγους συμβολικούς –καθώς η χώρα μας υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα– να έχει αυτή τη συμφωνία με την πιο σημαντική στρατιωτικά δύναμη της Ευρώπης, τη Γαλλία».

Ο δεύτερος λόγος της στρατηγικής αναβάθμισης, προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό αποκτά υπερσύγχρονα όπλα.

«Αποκτά ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες, στις διαστάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Και ο τρίτος λόγος, για τον οποίο μιλάμε για μια συμφωνία «ουσιαστικής στρατηγικής αναβάθμισης», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πέρα από τα οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και τη Γαλλία, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για αυτό που ονομάζουμε στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Μίλησε, μάλιστα, συγκεκριμένα για τη συγκρότηση ευρωστρατού, λέγοντας πως μιλάμε για «ένα βήμα αυτόνομο, ανεξάρτητο, ουσιαστικό, για μια κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης, ίσως ένα βήμα προς τη συγκρότηση μιας μορφής ευρωστρατού, κάτι που συζητιέται και που νομίζω ότι έχει αναδειχθεί ως αναγκαιότητα, με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η χώρα μας έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Τουρκίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «ενισχύουμε κάθε στιγμή την αποτρεπτική μας δυνατότητα, εκπέμποντας ένα πολύ καθαρό και σαφές μήνυμα:

»Ψύχραιμα, αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση, ανά πάσα στιγμή, θα κάνουμε αυτά που πρέπει, προκειμένου να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παντού.

»Και, βέβαια», όπως τόνισε, «έχοντας μια ικανή δύναμη αποτροπής, για να λάβουν όλοι τα μηνύματα που θα πρέπει, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις».

Σχετικά άρθρα