Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον Ελπιδοφόρο λόγω τουρκοεγκαινίων

Ο Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον Ελπιδοφόρο λόγω τουρκοεγκαινίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Ερσίν Τατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, μετά τις αντιδράσεις για την παρουσία του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, σε τελετή εγκαινίων του λεγόμενου «Τουρκικού Κέντρου», που οργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να ξεναγηθεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν», που ξανακτίστηκε μετά την ολοσχερή καταστροφή του κατά τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου.

Επισήμως ως αιτία της αναβολής προβάλλεται η προσθήκη στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal.

Την Πέμπτη το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας για την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου.

»Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το σχόλιό του.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ακύρωσε την συνάντησή του, με τον κ. Ελπιδοφόρο και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι οργανώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος

Σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε σε συνομιλητές του πως δέχθηκε μια επίσημη πρόσκληση από διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας μην γνωρίζοντας ποιοι θα είναι παρόντες.

Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι ο Ελπιδοφόρος αποδέχθηκε την πρόσκληση γιατί αυτή είναι και η συνολική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όπως διευκρινίζεται η «γραμμή» είναι η Αρχιεπισκοπή να είναι παρούσα σε fora που παρίσταται η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για εθνικούς λόγους και προστασίας του ρόλου του θεσμικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικά άρθρα