Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δυσφορία Αθήνας και Λευκωσίας για την παρουσία Ελπιδοφόρου στα τουρκο-εγκαίνια στη Νέα Υόρκη

Δυσφορία Αθήνας και Λευκωσίας για την παρουσία Ελπιδοφόρου στα τουρκο-εγκαίνια στη Νέα Υόρκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Ελληνική Ομογένεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Τουρκία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Εύλογη δυσφορία και δίκαιη οργή σε Αθήνα και Λευκωσία έχει προκαλέσει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος χθες συμμετείχε στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη χαριεντιζόμενος με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, και κόβοντας μάλιστα την κορδέλα εγκαινίων μαζί με τον κατοχικό εντεταλμένο Τατάρ, η παρουσία και μόνο του οποίου εκεί θα έπρεπε να αυτομάτως να αποτρέψει τη συμμετοχή του προκαθημένου της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ.

Ακυρώνει ο Αναστασιάδης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επρόκειτο να συναντηθεί την Τετάρτη 11 π.μ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον κ. Ελπιδοφόρο αλλά επικαλέστηκε το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να αποφύγει το ραντεβού, καθώς η Λευκωσία εμφανίζεται σφοδρά ενοχλημένη από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στην εν λόγω εκδήλωση.

«Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο κ. Αναστασιάδης

Στην απόφαση του Κύπριου Προέδρου, μεταδίδει ο ΑΝΤ1, συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Οίκου» απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.

Η ίδια πηγή μεταδίδει ότι απόφαση του Κύπριου Προέδρου είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης –που φθάνει την Τετάρτη το απόγευμα στην Νέα Υόρκη για να μετάσχει στις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Αθήνα δεν διέψευσε και δεν επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 την ακύρωση του ραντεβού, και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα και αφορούν το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο κ. Ελπιδοφόρος είχε ενημερωθεί σχετικά από το ελληνικό ΥΠΕΞ για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία του εκεί και του είχε γίνει σύσταση να αποφύγει να παραστεί στα εγκαίνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του το οποίο είχε ανεπίσημα γίνει γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο, μεταξύ άλλων επαφών στην αμερικανική μεγαλούπολη να συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο, κάτι, ωστόσο, για το οποίο φαίνεται να έγιναν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα συνεργάτες του πρωθυπουργού να αφήνουν ανοικτό αν θα υπάρξει το επόμενο διήμερο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ηδη από χθες πάντως, με κωμικές διαρροές και tweets το περιβάλλον Ελπιδοφόρου επιχειρεί να εμφανίσει την παρουσία του στα εγκαίνια ως… μήνυμα στην Τουρκία υπέρ επαναλειτουργίας της Χάλκης, σεβασμού των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων και ανάδειξης της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχετικά άρθρα