Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο

Ο Ερντογάν ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Διμερή διάλογο με την Ελλάδα για το Αιγαίο ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δυο χώρες πρέπει να συζητήσουν για τα προβλήματα στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι πρέπει οι χώρες να μην αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκίας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως ψεύδεται, επειδή τη μεγαλύτερη ακτογραμμή την έχει η Ελλάδα.

«Οι διαφορές που αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης εύχομαι να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Όμως πρώτα είναι απαραίτητο να σταματήσει η νοοτροπία που αγνοεί την ύπαρξη της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Για τον διάλογο και τη συνεργασία είναι και τώρα στο τραπέζι η πρότασή μας για τη διοργάνωση της Συνόδου της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε ότι «με τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε πως τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν με διμερή διάλογο».

Παράλληλα, ο Ερντογάν παραπονέθηκε για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της, Νίκος Αναστασιάδης μπορεί και μιλάει στο βήμα του ΟΗΕ και δεν μπορεί να μιλήσει ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

«Στο ζήτημα της Κύπρου, η μόνιμη δίκαιη λύση, η οποία θα έχει διάρκεια θα είναι εφικτή μόνο με την προσέγγιση που θα έχει στόχο το αποτέλεσμα που θα είναι ρεαλιστικό.

»Ένας από τους ηγέτες των δύο λαών του νησιού, που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, έχει τη δυνατότητα να σας απευθυνθεί, όμως δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να απευθυνθεί από το βήμα αυτό», υπογράμμισε.   

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι πλέον η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα ούτε την ανοχή να δεχτεί ένα νέο προσφυγικό κύμα. 

Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά επεδίωξε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτή, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε από τη Μόσχα ότι στις 29 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά άρθρα