Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μηταράκης: «Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν»

Μηταράκης: «Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Νότης Μηταράκης, Πρόσφυγες, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου,

Με τους πρέσβεις στην Ελλάδα των 26 κρατών-μελών της Ε.Ε. και των συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία) συναντήθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με πρωτοβουλία του Σλοβένου πρέσβη στην Αθήνα, Matjaž Longar, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

Ο υπουργός παρουσίασε στους Ευρωπαίους πρέσβεις τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της θετικής πορείας σε τομείς όπως ο αριθμός αφίξεων, η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και βελτίωσης των συνθηκών υποδοχής, ενώ ενημέρωσε για τα εγκαίνια, μόλις προς δύο ημερών, της νέας κλειστής και ελεγχόμενης δομής στη θέση Ζερβού στη Σάμο.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

»H χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει πύλη εισόδου για ροές παράνομων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη και θα συνεχίσει την πολιτική αποφασιστικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

»Σημείωσε δε ότι για την αντιμετώπιση της απειλής των μαζικών μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί συντονισμένα και αποφασιστικά παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν και τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από μία ενδεχόμενη μαζική έξοδο Αφγανών, από τη χώρα τους».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, δεν μπορούν να επιτρέψει την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες για γεωπολιτικούς λόγους» κι επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας σε άλλα κράτη μέλη που έχουν, όπως και η Ελλάδα στο παρελθόν, έλθει αντιμέτωπα με παρόμοιες προσπάθειες, όπως πρόσφατα η Λιθουανία και άλλα κράτη μέλη στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.

Η συζήτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τους ευρωπαίους πρέσβεις επικεντρώθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον κ. Μηταράκη να επαναλαμβάνει τις βασικές θέσεις της χώρας υπέρ ενός νέου δίκαιου και ανθεκτικού κοινού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου που θα εξισορροπεί τις υποχρεώσεις των κρατών μελών πρώτης γραμμής με την απαραίτητη αλληλεγγύη εκ μέρους όλων.

Οι θέσεις αυτές προωθούνται από κοινού στο πλαίσιο της ομάδας των πέντε Μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης των οποίων πρόκειται να συναντηθούν για δεύτερη φορά, μετά τη Συνάντηση της Αθήνας, στην Ισπανία στις 24-25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσουν τις συντονισμένες προσπάθειες προβολής των θέσεων, ανησυχιών και προτεραιοτήτων τους.

Σχετικά άρθρα