Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρόμος στην Τουρκία: Η «Yeni Safak» γράφει ότι ελληνικά νησιά γίνονται αμερικανικές βάσεις με στόχο τα Δαρδανέλια

Τρόμος στην Τουρκία: Η «Yeni Safak» γράφει ότι ελληνικά νησιά γίνονται αμερικανικές βάσεις με στόχο τα Δαρδανέλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ελληνικά Νησιά, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λέσβος, Λήμνος, Νησιά Αιγαίου, Σαμοθράκη, Σκύρος, Τουρκία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed,

Σε ελληνικά νησιά που δίνονται στις ΗΠΑ αναφέρεται η τουρκική ερντογανική εφημερίδα «Yeni Safak», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα γράφει για τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο και Σκύρο.

Οι ΗΠΑ, που πήραν την Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία, από την Αθήνα και την έκαναν στρατιωτική βάση, θέλουν τώρα τα νησιά που πλαισιώνουν το Στενό των Δαρδανελίων, γράφει η Yeni Safak.

Τα νησιά που θέλει να εγκατασταθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με την τουρκική φυλλάδα, είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σαμοθράκη και η Σκύρος.

Αναφέρεται ότι ειδικά η Λήμνος θα χρησιμοποιηθεί σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Η ύπαρξη στρατιωτών, εκτός από περιορισμένο αριθμό αστυνομικών, σε αυτά τα αποστρατικοποιημένα νησιά, τονίζει η τουρκική εφημερίδα, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Έχουν φρικάρει με την Αλεξανδρούπολη

Οι ΗΠΑ, που δημιούργησαν μια βάση στην Αλεξανδρούπολη για να έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, και να καταστείλουν τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν στρέψει τώρα το βλέμμα τους στα νησιά, γράφει η «Yeni Safak».

Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν άδεια για τη χρήση ορισμένων νησιών στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ επέκτειναν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 40 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα, και το μετέτρεψαν σε μια ναυτική βάση όπου μπορούν να ελλιμενιστούν μεγάλα στρατιωτικά πλοία, και έστειλαν χιλιάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στα Βαλκάνια μέσω αυτής της βάσης.

ΗΠΑ και Ελλάδα θα παρατείνουν τη συμφωνία για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης για άλλα 5 χρόνια.

«Θα το πουν στον Δένδια»

Η «Yeni Safak» επισημαίνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, εκτός από τις προηγούμενες συμφωνίες, οι ΗΠΑ θέλουν να συμπεριλάβουν και ορισμένα νησιά στο Αιγαίο.

Τονίζεται ότι το Πεντάγωνο ζητά άδεια για τη χρήση των νησιών Σκύρος, Λήμνο, Λέσβο και Σαμοθράκη.

Αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ θέλουν ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσουν τη Λήμνο σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως μια μέρα μετά το κοινό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησαν πάλι οι τουρκικές προκλήσεις με παρενοχλήσεις στο γαλλικό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που κάνει έρευνες ανατολικά της Κρήτης. 

Η πορεία του «Nautical Geo» και η ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόκληση

Κανονικά συνεχίζει τις έρευνές του ανατολικά της Κρήτης, το ερευνητικό πλοίο με σημαία Μάλτας «Nautical Geo», για τη χαρτογράφηση μιας πιθανής πορείας του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, που θα φτάνει από το Ισραήλ στη χώρα μας μέσω της Κύπρου.

Κάθε φορά που το «Nautical Geo», ξεπερνά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης δέχεται παρενοχλήσεις, -κυρίως μέσω ασυρμάτου, από τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην περιοχή, καθώς προκλητικά η Άγκυρα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για έρευνες στο εν λόγω σημείο, επικαλούμενη το παράνομο μνημόνιο που σύναψε στα τέλη του 2019 με το καθεστώς Σαράτζ της Τρίπολης.

Να σημειωθεί ότι η ίδια θαλάσσια περιοχή βρίσκεται εντός της (μερικής) οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρόκειται δηλαδή για ελληνική ΑΟΖ.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, που προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την παρενόχληση του πλοίου αλλά και για την έκδοση παράτυπης navtex.

«Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα